• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Olaszrizling Szerintünk szerintem

2016-02-26 ● Kodela Mia

A hetedik alkalommal tartott Olaszrizling Szerintünk eseményen ugyan én most vettem részt először, de biztosan nem utoljára.

Remélem ezt az igen frappáns címet amúgy senki más nem találta még ki, vagy ha igen, akkor nem merte használni. A szerintem rész a cikk végén, arról meg, hogy a borászok szerint mi a helyzet az olaszrizlinggel, itt egy rövid kiemelés a rendezvény sajtóközleményéből:

Péntek este zártkörű vacsorát, kóstolást és megbeszélést tartottak a meghívott pincészetek és az őket tömörítő társulások, mint a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex, valamint Légli Ottó, a HNT elnöke is jelen volt. Minden borász maga mutatta be a 2015-ös mintáját vagy éppen már letöltött Olaszrizlingjét. Az évjárat borai a résztvevők meglátása szerint harmonikusak, gyümölcsösek és – ebben a körben – szakmailag jól elkészítettek, ami pedig szintén fontos, hogy a borok zömén érezhető volt, hogy a borászok évek óta tanulnak egymástól.

IMG_5794

A vacsora alkalmat nyújtott arra is, hogy a résztvevők megoldást keressenek a szakma és a fajta több évtizede ismert, de máig meg nem oldott problémáira:

  • A fajta neve, amelyik Magyarországon ugyan egyértelmű, de minden egyes külföldiek előtt történő bemutatkozáson magyarázkodást igényel: se nem olasz, se nem rizling. Ezért pályázatot írnak ki olyan, nemzetközileg is elfogadható névre, amely utal a fajta történelmére, földrajzi helyére, az olaszrizling hangzására és nem tartalmaz félrevezető információkat.
  • A Csopaki Kódex és a Balatoni Kör olyan közös eredetvédelmi rendszer tervét ismertette, amely alkalmas a már évek óta  működő, egyelőre csak helyi jelentőségű, a dűlő-válogatott borok minőségvédelmét biztosító Kódex alatti kategóriák megteremtésére. A Balatonbor és a Hegybor kategóriáival áttekinthető, ellenőrizhető és a fogyasztók számára nyugat európai analógiákból ismerős rendszer fogja felváltani a mai, sokszor a termelők számára is áttekinthetetlen jelöléseket. Ennek nem titkolt célja az is, hogy közös marketing és piaci lehetőségeket nyújtson, és olyan árakat fizessenek a bortermelők, amelyek nemcsak fedezik a gazdák közvetlen költségeit, de elindíthatják az elhagyott első osztályú dűlők újratelepítésének folyamatát is.
  • A résztvevők úgy látják, hogy hiába született jó hegyközségi törvény, hiába választott a szakma a minőségi szemléletet tettekben is képviselő elnökséget és hiába ismerte el a HNT-t a miniszter szakmaközi szervezetként, a legfontosabb döntések a HNT bevonása nélkül születnek milliárdos tanulmányok megrendeléséről, a szakmai befizetések sorsáról, százmilliós kiadványokról és beruházásokról, fontos és kevésbé fontos fajták meghatározásáról és egyéb súlyos, a szakma jövőjét befolyásoló kérdésekről. Nem működnek a miniszterelnöki találkozókon kijelölt utak a politikához és légüres térben mozognak az érdekképviseletek. A jelenlévők csak remélni tudják, hogy Légli Ottó sikerrel építi újra ezeket a kapcsolatokat és biztosítani tudja, hogy szakmai döntések ne születhessenek a szakmaközi szervezet bevonása nélkül.

IMG_5809

És most jön a szerintem rész:

Én most voltam először a rendezvényen és pozitív volt az első benyomás. A borászok kedvesek, az emberek kedvesek, a borok jók, a Márga Bisztróból gyönyörű a kilátás és az ételek is finomak. A 2015-ös minták tényleg ígéretesek, közülük a Homola Sáfránykert tetszett a legjobban. Kész borként pedig a Káli Kövek 2014-es Rezeda Olaszrizling válogatása, a Petrányi 2014-ese, Bakó Ambrus, Szent Donát, 2Ha, Villa Tolnay, Pálffy, Jásdi borok…. Viszont nemcsak balatoni borászatok, hanem más meghívottak is voltak a rendezvényen. Az egyik ilyen a kürti Strekov 1075 pincészet, akiknek a koronazáras szűretlen olaszrizlingje (Nigori) a teraszon levegőzés közben ötlött a szemünkbe. Már egy korábbi Terra Hungarica kóstoló kapcsán egy egész cikkben áradoztam róluk és ezt most is folytatni fogom. Megdöbbentő, hogy mennyire ? jó értelemben ? más, mennyire emlékezetes borok ezek. Általában a jegyzeteim sokat segítenek visszaemlékezni a kóstolt tételekre, itt viszont szinte most is érzem a friss, grapefruitos, dzsúzos jegyeket, zöldfűszerekkel és grillázzsal, enyhe ánizzsal. Persze a 2013-as Heion ? ami egy teljesen más karakterű olaszrizling – is nagyon tetszett, de a Nigorit nagyon szívesen innám egész tavasszal és nyáron át, csak sajnos Budapesten nem kapni belőle sehol. Mindenesetre egy pincelátogatás már nagyon érik?

IMG_5803

Szuper élmény volt már ez az egy nap is, jövőre pedig lehet, hogy egy egész hétvége lesz belőle. Sajnálom, hogy ki kellett hagynom a Homola Borteraszon a tűzgyújtást, a Petrányi Pincészet meghívását egy vertikális kóstolóra, a Kredenc after partyt, a vasárnapi Jásdi Borteraszos ebédet, és volt olyan pincészet is, akihez időhiány miatt nem jutottam már el. Addig meg kíváncsian várom, hogy mi lesz a fent leírt törekvésekből, várom a Balaton ? és Hegybort, illetve hogy mi lesz (ha lesz) az új neve az olaszrizlingnek.

Címkék: Balaton, Balatoni borrégió, olaszrizling, Olaszrizling Szerintünk, Olaszrizling Szerintünk 2016, Strekov 1075

← Volt már jobb is ? 2013-as furmint kis körkép Minden csepp elismerésért meg kell küzdeni – bemutatjuk Sándor Zsolt bükki borászt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!