Orbán Pincészet Szürkebarát Battonage 2009

Ez egy édes száraz badacsonyi bor, pontosabban sós-édes. Látni már, hogy Orbán nem lacafacáz, karóval jön, nem virággal…

Már írtunk Orbán Gergely figyelemreméltó chardonnay-járól, mellyel ezüstöt nyert a chardonnay-világversenyen, mára Orbán kikerekítette szortimentjét, elkészült a négyes és az ötös, ütős tétel is, vidám és tüzes történetek.

OG kvázi mesterünk volt 2001-2004 között, midőn őrült szorgalommal szervezte a Gusto bortesztjeit, melyek akkor tűntek el a lapból mikor Dr. Nemtudomka. Minden kóstolón volt egy-két igazi profi: borász, egyetemi ember, pálinka-szakértő, a legjobb pezsgősök és sommelier-k, megfizethetetlen kóstolási alapismeretekre tehetett szert így az ember, megfejelve a dolgot egy-egy honi és/vagy külhoni borúttal Champagne-tól a Rajnán át Bordeaux-ig.

De nem ezért írunk róla, hanem mert borai figyelemreméltó, még útkereső, de máris finom, eredeti holmik.

A batonázs az az, amikor egy ilyen kis fém küretkanállal abuzálod a hordóban álmodozni vágyó bort, vagyis kis ilyen kapaszerű vasommal kavarsz benne, mint nőgyógyász az óriásnőben, felkeverendő a finomseprőt avégett, hogy a tejsav baktériumok, melyek az éles almasavat lágy tejsavvá alakítják át, több almasavhoz jussanak.

Ez egy édes száraz badacsonyi bor, pontosabban sós-édes. Látni már, hogy Orbán nem lacafacáz, karóval jön, nem virággal, borai súlyosak, nem afféle welcome-drinkek és tűsarkúból sem érdemes inni őket, mert kilyukad a talpuk. Nehéz bor, nem az a könnyű lány, akit odaintesz, inkább a smasszer, aki fejbefuckol a rendőrszalámival, amitől bazsalyogva üdögélsz egész este, hogy hát mi van, mi újság van.

Jó balanszú holmi, őrült teltségével és bolond, 16 %-os szeszével együtt, megáll benne a kés. Háttérben erős barrik füstje gomolyog hosszan. Virágos szárazpróba, déligyümölcsök a hűs aftertaste-ben, papaják, mamaják, újvilágos, egyszerű, nagyon elegáns layout, 2100 palack, 4500 Ft.

Minden vélemény számít!