Pálinka szerelmem, légy az enyém!

Az utolsó napon sikerült közel kerülnöm Budapest májusi szívcsakrájának lüktető, és élettel teli közepébe. Jegyzetek a Pálinkafesztiválról.

Vasárnap nyitás környékén még nem túl erős az áramlás, ezért könnyen és lazán bele lehet folyni a buliba. A kiállítók tételeit végigkóstolni még 4 nap alatt is feladat lenne, következzen hát pár jegyzet a teljesség igénye nélkül. Íme a pulzus:

palesz2_edit_2

Cruxx Tél Végi Alma

Túlérett jelleg, lekváros, őszi hangulatú alma, egészen egyedi, nagymama almáspitéje jut eszembe. Szájban reszelt alma, fahéj, édes fűszerekkel rendesen tarkított ízvilág, telt, alkohol sehol sem lóg ki, hosszú a lecsengése.

Cruxx Vadkörte

Feszes illat, fanyarkás érzettel, picit fűszeres. Vastag a korty, picit csíp a széle de berobban egy idős vastaghéjú körte, laza temperás háttérrel amit szárított virágok tarkítanak. Érződik a magosság, mandula aromákat hoz, ami a hosszú száraz lecsengésbe lassan eltűnik

Cruxx Vadbodza

Rétegzett nagyon sűrű illat, bodza bogyó eszencia, szörpös felhangok, nem túl édeskés, inkább picit fehér szirmú virágos. A korty rettentően üde, tömör és édesebb mint az illata, pici selyem cukorka játszik benne. Pici a bogyó de erős.

Magyarbólyi Kéknyelű Törköly

Tempera, festék, lakkos, háttéreben határozott fajtajelleges kéknyelűs illat. Ízében fűszeres, kerek meleg de légies, lassan jön a szőlő, és itt is visszaköszön a jó alapanyag.

Agárdi Érlelt Alma

(12 hónap hordóban) Tiszta, feszes illat, hordós vanilia és üde alma keveréke. Szájban nagyon szép krémes a hordó, friss-pengő zöld almásvibrálással megfejelve.

Agárdi Piros Vilmos

Tiszta, nagyon intenzív illata frissebbnek hat a vilmoskörténél, szárazabb de sokkal határozottabb. Ízében egy pillanatra belóg az alkohol de szinte azonnal etűnik és előbújik a mindent átütő piros vilmos. Hosszú és tiszta lecsengéssel lassan távozik

Brill Hamburgi Muskotály Törköly 2011

Rendkívül illatos, muskotályos jellege vörösboros törköly érzettel. Ízében hihetetlenül kerek, mézes virágok tömkelege robban a szájban ami egy lassú, fehér fűszeres lecsengéssel távozik. Száraz próbával nagyon virágos, könnyű légies.

Brill Tramini Törköly 2011

Visszafogott krémes törköly illat amit beleng a rózsaolaj. Tiszta a korty, kerek és az illatos fajta is megmutatja magát, az alkohol sehol sem lóg ki a lecsengése pedig tiszta rózsa.

Brill Cabernet Franc Törköly 2006

A vanilia 50 árnyalata, mély hordós rétegek, megfűszerezve egy kis virágossággal. Szinte Cognacos magasságok, pici lekváros barack bújik elő a kortyban, pörkölt mogyoró, és créme brulée. Nagyon telt, nagyon kerek a korty, végtelenül hosszú lecsengés.

Brill Szekszárdi 2005

Öreg tölgyes illat, gyalult borovi fenyő, gyanta, mogyoró, háttérben banán. Ízében fűszeres, pici bocskorszíj, hanga, olajos, kitölti a szájat, szinte vibrál pedig tömör, súlyos párlat. Nagyon hosszú lecsengés után szárazon barackos, gyümölcsös pici virággal.

palesz3_edit_2

Különösen tetszett, hogy a szokásos EU konform 2-4 cl mellett lehetett kérni 1,4 cl-et, ami pont elegendő egy tétel megkóstolásához. A hellopay kártyás fizetés is egész jól működött, volt aki említette, hogy megkönnyíti a kiszolgálást. Amikor távoztam olyan 19 óra magasságában, viszonylag nagy sor volt már a kártya kiváltására és visszaváltására rendeltetett bódénál. Délután beindultak a zenés programok is, adva egy kis ritmust a fesztiválnak, megteltek a padok, készültek a zsíros deszkák és hamburgerek. Idén pálinka tekintetében az alma éve volt, jövőre jön a cseresznye, már alig várom!

Minden vélemény számít!