Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007

A Nyitányon nyílt alkalom (muhaha) végigcsócsálni mindazon aszút, melyet a röneszánsz tagjai olyannak találtak 2007-ből, hogy érdemes. Ez nagyon tetszett.

A Tokaj Nyitányon két előadás/mesterkurzus volt, ezek közül az egyik a hagyományosan és az egész esemény céljaként megrendezett évjárat bemutató volt. 2007 fura év volt, ez már tudjuk. A végigcsócsált aszúk alapján azt kell gondolnom, hogy a) a hetesek még nagyon nincsenek készen, érdemes lesz várni velük b) nem az én évjáratom volt, kétségtelen, hogy de gustibus non est, mégis eufemizmusnak érzem – így idejekorán prejudikálva –, ha olyan kifejezéseket hallok, hogy „bársonyos” vagy „elegáns” aszúk jöttek hétből. Mondjuk ki, nekem 50%-ban semmi extra érzésem volt – de, még egyszer: szerintem túl korai ítélni.

Viszont, volt pár palack, melyek virítottak a többiek között. Ilyen volt például a Patricius is, mélyebb, aranyba hajló sárgával, rengeteg gyümölccsel és finom fűszerekkel (édesfűszerek és lehelet vanília). Ezen gyümölcsök egy része friss mézes citrusos, mások aszaltak, vagy szárítottak pl. aszalt barack, kandírozott ananász és mangó. Szájban is komplex, lecsengése rendkívül hosszú, szép rétegzett bor ez. Az analitikai fetisisztáknak: 202 g/l cukker, 12% alkohol, 8 g/l sav. 4,5 csillag.

Minden vélemény számít!