• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Élmények a Pincefesztről

2011-05-23 ● borravalo.hu

Fater beszámolója az idei Etyeki Pincefesztiválról, melyből kiderül, hogyan kell egy ilyen fesztet abszolválni, mely már rég nem az etyeki borról szól.

Itt a hőség és persze a fesztiválszezon, úgyhogy fogtam a poharam és kilátogattam Etyekre. Nagyon szeretem a Pincefesztivált és a Kezes-Lábost (még a tavalyi dög nagy esőben sem hagytam ki, hátha van nyitva valaki), de ami (még épp) nem kritika, csak ténymegállapítás: a parkolás 800 Ft, valamint újítás, hogy kóstolni ?fesztiválkártyával? lehet, amit a borászok húznak le egy kis terminálon. A kártya maga 1000 Ft, amit alapból 1000 Ft-ra töltve adnak, tehát az útiköltségen felül elköltöttem közel 3000 Ft-ot úgy, hogy még egy csepp bort sem vettem magamhoz és saját poharat hoztam. Na de nem morgok, mert mindig tömegek mozdulnak meg és ez az igazán fontos. (Kérdés azonban, kinek, hogy jött be ez a rendszer?)

Kezdésnek a Kattra Pincénél egy férfias olaszrizlinget, valamint a Meus Cuvée-t kóstoltam (cserszegi-chardonnay), de rövidesen jön Ági (Kattra Imre lánya is borász) battonage chardonnay-ja is. Nagy anyag lesz, figyeljünk oda (és jó az új design a palackokon). Heimann Zoli ekkor lépett be a terembe, máris töltött: az új fuchsli kellemes, nyárias itóka, ropogós savakkal, a kadarka pedig fenomenális. Syrah-t és Franciscus-t kóstoltam még, a kadarka emlékezetes marad. Június 25-én az Iván-völgyi Borászok kadarka-túrát szerveznek, lehet waxolni a túracipőket (részletek a Facebookon).

Következő állomás a körpince volt és egy frissítő rozéfröccs után (de jól esett a 30 fokban) Malatinszky Csaba Kövesföldje 2006-ból. Ez a fesztivál bora nálam (és egyben személyes kedvenc): szuperül lekerekedett, összeérett, hosszú és komoly, ugyanakkor elegáns, izgalmas bor. Szép a 2007-es Noblesse cabfranc is, csúcsformában, ezt most kell inni. Búcsúzóul egy Elevenből készült fröccsöt kaptam.

A Demetervin standja következett, frissítő frizzante, furmint és a dűlőválogatás Úrágya furmint-hárs. Mindhárom bor tiszta és szép munka, a legizgalmasabb persze az Úrágya, a habzó pedig biztosan a nyár egyik slágere lesz.

Dúzsiéknál folytattam a kört, három rozé és a Tour de Dúzsi (kékfrankos alapon) került terítékre (a kékfrankos rozé tetszett legjobban: nem metsző savú, viszont tartalmas, lendületes). Egy korty Kattra pinot (és Kattra kézműves csoki!) után át a Kecskegödörhöz: Maurus Rejtelem (a Semmelweis Egyetem bora választáson a top háromban volt) szuper, Dorogi Testvérek két furmintja február után újból tetszett, Nobilis pálinkák (szilva, kajszi, körte), majd pedig egy sor Vida Péterrel (kadarka á la öreg tőkék, La Vida kékfrankos, cabfranc, merlot). A cabernet franc nyűgözött le leginkább: meleg karakterű, de mégis szekszárdi illattal, gyümölcsös, nagy testű, a lecsengés hosszú, a hordóhasználat példás. Vylyan 2008-as pinot, majd irány hazafele, de előtte Tátraiék korrekt sauvignon blanc-ja és egy ugyanitt remek szürkebarát. Tátraiéknál Ráspi volt a vendég, úgyhogy jutott még kékfrankos, zweigelt, gneisz (ez utóbbi zárásként igencsak szíven ütött).

És a ?java? még hátra van: jövő szombaton IFDT-banzáj két hét múlva Kárpát-medencei Borászok Találkozója, sillerfesztivál Pakson, Budai Gourmet, utána Nyitott Pincék. Lehet választani, de valahova menni szinte már kötelező. Az összes program itt megtalálható!

Címkék: DemeterVin, dorogi testvérek, Duzsi, Etyek, Etyeki Pincefesztivál, Fuchsli, Heimann, Kattra, Malatinszky, maurus, Nobilis pálinka, Ráspi, Tátrai, vida, Vylyan

← Három spanyol dáma Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!