• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Három spanyol dáma

2011-05-20 ● Kántor Endre

Nem olcsó borok ezek, de nem tévednek. Bennük van a nap, a föld és a nép. Ezek a buja dámák igazi telivérek, életrevaló és tapasztalt asszonyok. Ugyan intenzívek elsőre, de a pohárban tovább nyílnak, lehet őket percekig csócsálni. Spanyolország egy pohárban.

Szerencsés konstelláció állt fel nemrég a Villa Tolnaynál, ahol sok minden más mellett alkalmam nyílt megismerkedni Herbert Moserrel, kétszeres svájci sommelier bajnokkal. Ő hozta el az általa képviselt Abadia Retuerta három borát, melyekből azonnal kiderült, hogy lehet úgy is buja spanyol borokat készíteni, hogy azok felismerhetőek, egyediek, vonzóak legyenek, tudjanak is és mutassanak is.

A Bodegas Abadia Retuerta nem kis műintézmény, nem holmi kézműves spanyol pince, és nem családi vállalkozás. Vagy 220 hektáron gazdálkodnak, ennek ellenére korántsem ipari borászatról van szó, ahogyan ez a három bor is bizonyította. 75%-ban tempranillóval foglalkoznak, specialitásuk egy 100% petit verde bor, melyből csak 990 palack készül. (Ebbőlsajnos most nem volt.) Herbert Moser maga választotta ki a sorrendet, és adott némi támpontot kóstolás közben. Mindhárom bor 47 euróba kóstál.

Cabernet Sauvignon 2005

Intenzív illat, parfümös virágok, feketebogyós gyümölcsök (szeder), bors és némi vegetális felhang. Szájba véve brutális ízbomba, sav és tannin van bőven, de a csersav nagyon bársonyos és kerek. A savak hozzátesznek a feketebogyósokhoz egy kis citrusos, mandarinos ízt. Lecsengésben aszalt gyümölcsök és lekvárosság.

Tempranillo 2006

Fekete szín lila éllel. Nagyon gazdag illat és ízanyag itt is. Kicsit sok volt az alkohol, ez némileg rátelepedett az illatára, a test tartotta magát hozzá. Érett gyümölcsös, lekváros illat és íz, szilva, meggy, cseresznye. Nagy sav és tannin, nagy test. Lecsengésben is rengeteg édes meggy, kandírozott gyümölcs.

Syrah 2006

Nagyon mekeg, buja illat. Izgalmas animalitással kezd, húsos-sonkás illatvilággal. Ez rengeteg borsba csap át, amin keresztül jönnek elő az érett pirosbogyós gyümölcsök, puncsosság és málna szirup, majd mineralitás. Intenzív szájban is, de itt sokkal hűvösebb érzetet ad, nagyon koncentrált, extraktos anyag, a gyümölcsök után felüti a fejét egy sós ásványosság. Lecsengésében szép édeskés kesernye, gránátalmás ízvilág.

Köszönet Herbert Mosernek a bemutatóért, ezek után a Petit Verdét keresni fogom.

Címkék: Bodegas Abadia Retuerta, cabernet sauvignon, Herbert Moser, spanyol, spanyolország, syrah, Tempranillo

← Jásdi Csopaki Olaszrizling 2009 Élmények a Pincefesztről →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!