• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Három spanyol dáma

2011-05-20 ● Kántor Endre

Nem olcsó borok ezek, de nem tévednek. Bennük van a nap, a föld és a nép. Ezek a buja dámák igazi telivérek, életrevaló és tapasztalt asszonyok. Ugyan intenzívek elsőre, de a pohárban tovább nyílnak, lehet őket percekig csócsálni. Spanyolország egy pohárban.

Szerencsés konstelláció állt fel nemrég a Villa Tolnaynál, ahol sok minden más mellett alkalmam nyílt megismerkedni Herbert Moserrel, kétszeres svájci sommelier bajnokkal. Ő hozta el az általa képviselt Abadia Retuerta három borát, melyekből azonnal kiderült, hogy lehet úgy is buja spanyol borokat készíteni, hogy azok felismerhetőek, egyediek, vonzóak legyenek, tudjanak is és mutassanak is.

A Bodegas Abadia Retuerta nem kis műintézmény, nem holmi kézműves spanyol pince, és nem családi vállalkozás. Vagy 220 hektáron gazdálkodnak, ennek ellenére korántsem ipari borászatról van szó, ahogyan ez a három bor is bizonyította. 75%-ban tempranillóval foglalkoznak, specialitásuk egy 100% petit verde bor, melyből csak 990 palack készül. (Ebbőlsajnos most nem volt.) Herbert Moser maga választotta ki a sorrendet, és adott némi támpontot kóstolás közben. Mindhárom bor 47 euróba kóstál.

Cabernet Sauvignon 2005

Intenzív illat, parfümös virágok, feketebogyós gyümölcsök (szeder), bors és némi vegetális felhang. Szájba véve brutális ízbomba, sav és tannin van bőven, de a csersav nagyon bársonyos és kerek. A savak hozzátesznek a feketebogyósokhoz egy kis citrusos, mandarinos ízt. Lecsengésben aszalt gyümölcsök és lekvárosság.

Tempranillo 2006

Fekete szín lila éllel. Nagyon gazdag illat és ízanyag itt is. Kicsit sok volt az alkohol, ez némileg rátelepedett az illatára, a test tartotta magát hozzá. Érett gyümölcsös, lekváros illat és íz, szilva, meggy, cseresznye. Nagy sav és tannin, nagy test. Lecsengésben is rengeteg édes meggy, kandírozott gyümölcs.

Syrah 2006

Nagyon mekeg, buja illat. Izgalmas animalitással kezd, húsos-sonkás illatvilággal. Ez rengeteg borsba csap át, amin keresztül jönnek elő az érett pirosbogyós gyümölcsök, puncsosság és málna szirup, majd mineralitás. Intenzív szájban is, de itt sokkal hűvösebb érzetet ad, nagyon koncentrált, extraktos anyag, a gyümölcsök után felüti a fejét egy sós ásványosság. Lecsengésében szép édeskés kesernye, gránátalmás ízvilág.

Köszönet Herbert Mosernek a bemutatóért, ezek után a Petit Verdét keresni fogom.

Címkék: Bodegas Abadia Retuerta, cabernet sauvignon, Herbert Moser, spanyol, spanyolország, syrah, Tempranillo

← Jásdi Csopaki Olaszrizling 2009 Élmények a Pincefesztről →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!