Pista, iszol-e mustot?

A szüret legjobb velejárói közé tartozik munka közben a fürtről lecsipegetni a legszebb szőlőszemeket, és persze a friss must. Ha szeretnénk átélni ezt az élményt az év többi szakában is, akkor arra most mutatom a megoldást.

Pasztörizálással eltarthatóvá lehet varázsolni a mustot, méghozzá úgy, hogy a legtöbbet őrizze meg az eredeti gyümölcsízből. Annyira nem elterjedt még nálunk – vagy csak én nem jártam eddig erre nyitott szemmel – úgyhogy az első fecskéket érdemes figyelemmel kísérni. Tavaly az Egri Tóth Ferenc Pincészetnél csodálkoztam rá, náluk 3 literes bag-in-boxba kerül a rozé, ami felbontás után hűtőben tárolva három hétig is megőrzi a must minőségét. Idén pedig a tokaji TR Művek és a dél-balatoni Kristinus Borbirtok is előrukkoltak egy-egy musttal.

Ha valaki azt kérdezné, hogy ez mire is jó a pincészeteknek, és miért kell az értékes szőlőt mustra pazarolni, akkor arra több válasszal is tudok szolgálni. Egyrészt, ha valaki vendéglátásra is berendezkedik, akkor bizony érdemes alkoholmentes alternatívát nyújtani azoknak, akik esetleg csak kísérőként érkeznek, vezetnek, nem ihatnak bort, vagy egy kis cukorsokkal szeretnék felpörgetni a gyerekeiket. Sok borászatnál most ezt a szerepet helyi szörpök, vagy gyümölcslevek töltik be, de mennyivel autentikusabb már a saját szőlőből készült saját mustot kínálni. Az sem utolsó szempont, hogy egy jól termő évjáratban a „maradék” szőlőt, ami esetleg már sem tartályba, sem hordóba nem fér el, ilyen módon zero waste-eljük (pálinka helyett), de a nem makulátlan fürtök is inkább ebbe kerüljenek, mint az értékes borokba. Amúgy meg finomak, ami mindig mindenre a legjobb érv.

És mire jó nekünk? Most éppen nem szódás-jégkockás idő van, de a nyári melegben én szerintem szeretnék ilyet inni, a TR must címkéjén rajta is van, hogy 2:3 arányban javasolják higítani. Télre meg akár egy alkoholmentes forraltbor verziónak is ki lehet próbálni. Mondanám, hogy így el is vihetjük egy termoszban a szánkózáshoz, de covid van, hó meg nincs. Legalábbis Pesten. Nem sorolom fel az összes felhasználási lehetőséget, a lényeg, hogy végre nem csak a szüreti időszakban hódolhatnak a szenvedélyüknek a must-fanatikusok.

must (1)

TR Művek – IT’S A MUST

Elfogult vagyok, igen. Tállyai barátaim mustjához én is szedtem a szőlőt még szeptemberben, egy remek kis csapattal együtt, az esős időjárás miatt kalandos körülmények között. De azoknak is tetszeni fog ez a must, akik nem idéznek fel minden korttyal együtt egy-egy jó poént arról a szüreti hétvégéről. 100% bio furmint, hiszen ökológiai művelésűek a területeik. Illatában barack és birs érződik, a furmintnak egy meghökkentően kedves arcát mutatja a korty, lágy savakkal. Intenzív gyümölcsízének tényleg nem fog ártani egy ki szóda sem, de anélkül is nagyon klassz.

Kristinus – MUST HAVE

Bio szőlőből készült ez is, de merlot-ból, úgyhogy ez egy vörös must, 1 literes kiszerelésben. Természetesen ők sem hagyhatták ki az elnevezésnél a szójátékot, de ezzel együtt tetszik a nagyon letisztult, kicsit retro hangulatú címke. Szűretlen, úgyhogy az opálosságot ez okozza, írják is, hogy rázzuk fel fogyasztás előtt. Határozott kékszőlős íz, meg egy kis szeder, édesfűszer van benne. A fanyarság és cseresség jót tesz neki, struktúrát ad, és csökkenti az édességérzetet. A szűretlenség jó döntés volt, ettől lesz dzsúszos a korty.

(Ha valaki nem tudta azonnal, hogy a cím egy idézet A tanúból, akkor egyrészt szégyellje magát, másrészt nézze meg rögtön a filmet.)

Minden vélemény számít!