Possman Frankfurter Apfelwein

Az oly divatos ciderkultúrában úszók gyakran megfeledkeznek arról, hogy az almabor története nem új keletű, épp az a csoda, hogy a magyar adottságokkal (pl. Szatmár) nálunk nem robbant be jobban a dolog.

A németeknél, pl. Frankfurt környékén is azonban nagy hagyományai vannak az almabornak, híres almatermelő környék ez, az óvárosi rész pedig az almabor hazájának szíve, a kereskedők már a középkorban itt árulták portékájukat.

Aki almabort iszik, az karcsú lesz, szép és okos – tartja a frankfurti mondás, mely németül sokkal jobban alliterál: Apfelwein macht schön, schlank und schlau. Az apfelwein (itteni tájszólással ejtsd apfölvojn) olcsóbb a sörnél, mert nincs rajta jövedéki adó, az alapanyag tradicionális kistermelőktől jön ugyanis, akiket az állam így támogat. Itt ez a mindennapi ital, alkoholtartalmában a sörrel egyezik meg.

A Possman Frankfurter Apfelwein az egyik legelterjedtebb, mondhatni kommersz almabor, talán a Strongbow-val lehetne egy napon említeni. Könnyed nyári ital, illatra leginkább a klasszik debrői hárslevelű világát idézi, némi reszeltalmás beütéssel. Ízre a populáris angol cideres vonalon mozog, hozzáadott szénsavval, citrikus fanyarsággal. Egy alkoholos Almdudler, semmi több. Árérték arányát tekintve 2.5 csillag.

Minden vélemény számít!