Remete Kadarka 2011

Vesztergombi “Remete” József borai mindig is a kedvenceim közé tartoztak: hűen hozták, amit Szekszárd tud, a kadarkái Pazar minőséget képviseltek a palettán. Ez most nem tetszett annyira.

Annyira, nem, de azért tetszett. Amit negatívumként ítélek meg az elején, és szerintem rányomja bélyegét a borra: a bevallottan a 13,5%-os alkohol és az ezzel párosuló túlérettség.

Nyitást követően azonnal egy gyurmás-zsírkrétás illatot érezni azok mellett a jegyek mellett, melyekre számítunk: a gyümölcs és fűszer. Ez a kissé oda nem illő illat kiszellőzik a pohárban, kb. 20 perc alatt, de a szúrós alkohollal együtt nem úgy köszön ez a bor, ahogy megszoktam tőle.

Később is megállapítom: nem egy habkönnyű kadarka ez, nagyon érett piros bogyós gyümölcsök, dzsemes illatok, sőt egészen aszaltba, kandis meggybe átmenő zamatok. Emellett csipkebogyó lekvár, némi fűszer, az alkohol fűt a végén, így a zamatok rövidebbek. Ettől eltekintve sav-tannin tengelyt nézve szájban szép az egyensúly.

Lehet, hogy el vagyok kényeztetve, és sokszor volt szerencsém a jobb évjáratokhoz, lásd pl. itt , de ez nekem kicsit sok lett, így 3 csillagot kap.

Minden vélemény számít!