• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Dénes Sághegyi Olaszrizling 2007

2013-05-03 ● borravalo.hu

A Sághegy a borvidék része, mégis kissé kiszorult a reflektorfényből. Amikor ilyen borokat kóstolok, úgy gondolom alaptalanul. Somló maraton 7.

Ez a rizling a hegy dél-nyugati fekvésű, 200-250 méter magasan fekvő területeiről jön, közel évszázados tőkékről, amelyek (természetesen) bakművelésűek (Aki még nem látott ilyet: régen hagyományos művelésmód, a különálló tőkék egy-egy karó mellett állnak magukban. A tőkén évről-évre elágazások nőnek és mivel nem takarható, csak a melegebb, védett fekvésű területeken található. Minden zöldmunka többszörös erőfeszítést igényel egy kordonos műveléshez képest.)

Az illat érett, vajkrémes és gyurmás a bontás után fél órával (lesz jelentősége). Aztán kapor bontakozik ki és órákig ott marad vezető illatjegyként. Igazi ó-rizling, nyílófélben lévő tercier aromákkal (becsüljük meg, hogy helyettünk fektették évekig, aki az érett somlait szereti, imát rebeghet).

Tűzkő és jód is van, persze a kőből. A korty közepesnél nagyobb testet, olajosságot mutat puha savval, rusztikus kapros, zöldfűszeres aromákkal. Kapros-túrós réteshez vagy kijevi pulykához bontanám legközelebb. És a slusszpoén, egy decit „bent felejtettem” a hűtőben dugó nélkül három napra. És láss csodát, az élek lekerekedtek, a kaprot elvitte a finom csonthéjas-petrolos irányvonal, a bor megnyílt és csodaszép. Aki az oldschool rizlinget bírja, annak (is) 4 csillag az árérték arány, ha azt nézem, hogy a Somlói Borok Boltjában 2300 Ft.

Gyorstalpaló a Somlói borvidékhez: Somló Guide

Címkék: 2007, 4 csillag, Dénes Hegybirtok, olaszrizling, Sághegy, Somló

← Remete Kadarka 2011 Domaine des Escaravailles Les Hautes Granges 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!