• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Remete Kadarka 2011

2013-05-02 ● Kántor Endre

Vesztergombi „Remete” József borai mindig is a kedvenceim közé tartoztak: hűen hozták, amit Szekszárd tud, a kadarkái Pazar minőséget képviseltek a palettán. Ez most nem tetszett annyira.

Annyira, nem, de azért tetszett. Amit negatívumként ítélek meg az elején, és szerintem rányomja bélyegét a borra: a bevallottan a 13,5%-os alkohol és az ezzel párosuló túlérettség.

Nyitást követően azonnal egy gyurmás-zsírkrétás illatot érezni azok mellett a jegyek mellett, melyekre számítunk: a gyümölcs és fűszer. Ez a kissé oda nem illő illat kiszellőzik a pohárban, kb. 20 perc alatt, de a szúrós alkohollal együtt nem úgy köszön ez a bor, ahogy megszoktam tőle.

Később is megállapítom: nem egy habkönnyű kadarka ez, nagyon érett piros bogyós gyümölcsök, dzsemes illatok, sőt egészen aszaltba, kandis meggybe átmenő zamatok. Emellett csipkebogyó lekvár, némi fűszer, az alkohol fűt a végén, így a zamatok rövidebbek. Ettől eltekintve sav-tannin tengelyt nézve szájban szép az egyensúly.

Lehet, hogy el vagyok kényeztetve, és sokszor volt szerencsém a jobb évjáratokhoz, lásd pl. itt , de ez nekem kicsit sok lett, így 3 csillagot kap.

Címkék: 2011, 3 csillag, kadarka, Remete, Szekszárd, Vesztergombi József

← Kérdéses kékvér-teszt Dénes Sághegyi Olaszrizling 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!