Sátönöfök szépen sorban

2013 után idén is megtartásra kerül az IFDT teljes kínálatának kóstolója, a Spirit of Wine. Most hétvégén repetázhat, aki tavaly esetleg lemaradt volna. Impozáns választék. Nemzetközi előadók. Csendes és habzóborok, párlatok, hazai és külföldi érdekességek.

Tavaly rutinosként pontosan tudtam, hogy maximum jutalomjátékról lehet szó, mindent lejegyzetelni odafigyelve nem lehet. Kitaláltam, hogy a remek Chateauneuf-de-Pape sorral (sorral!) kezdem, szépen minden leírogatok.

A Chateaueuf (“sátonöf”) öket az ember mindig a prémium szegmensbe lövi be. Ez az, amit szívesen adunk ajándékba, bontunk ünnepekkor és palackoztatunk valamilyen jeles évforduló alkalmából. Nem feltétlenül nagy testű, vaskos monstrumokról van szó, sokkal inkább a tájat is jól tükröző, elegánsan gyümölcsös, fineszes házasítások ezek, amiben a borvidék sava-borsa benne van.

Ez a Rhone-vidékhez tartozó, mintegy 3000 hektárnyi terület 1936 óta AOC. 2009 volt az utolsó komolyabb változtatás az engedélyezett fajtákat illetően, jelenleg tizennyolc féle szőlőből készülhet, a gerincet viszont általában a grenache adja. Különböző talajokról, de egy termelő keze alól kikerült izgalmakkal volt dolgom.

Ogier Chateauneuf du Pape Terroirs Heritages AOC Cotes du Rhone Rouge 2010

Grenache-syrah-mourvédre. Piros bogyós gyümölcsök, enyhe “biobüdi”, kén, némi fémesség. Szájban rombol az alkohol, bőséges a tannin, sok a földes, fémes, köves jegy. Savai rendben, a finis elfogadható, de kesernye zárja.

Ogier Chateauneuf du Pape Terroirs Eclats  Galets 2009

Kavicsos, hordalékos talajról grenache, syrah, mourvédre és cinsault. Érett meggy és ribiszke, határozott ásványossággal tarkítva. A közepesnél nagyobb testet a meleg és túlérett cassis uralja, de pörkölési aromák, toast és rózsabors is felbukkan. A lecsengése is forró, gyümölcsös.

Ogier Chateauneuf du Pape Terroirs Safres 2009

Préselt homokköves talajról. Érett, nagyon gyümölcsös anyag, fekete bogyósok, erdei gyümi, füst és föld. A korty összetevői teljes egyensúlyban, a tannin sima, a lecsengés viszonylag hosszú, különösebb billenések nélkül.

Heritages AOC Cotes du Rhone Rouge Gres Rouges 2009

Vörös homokkőről, ahogy a neve is mutatja. Mélyfekete gyümölcsösség és a syrah fűszerei mutatják magát. Az egész kompozíció fekete. Fekete bogyósok, fekete föld, tubák, fekete tea, animalitás. Szájban feketeáfonya, nagy-vaskos test és kifejezetten hosszú lecsengés. A tannin letapad, kicsit újvilágias hangulatot kölcsönözve a bornak. Rengeteg az édesfűszer is.

Ogier Chateauneuf du Pape Terroirs Eclats Eclats Calcaires 2009

Mészköves talajról. Cserzett bőr, menta, szegfűszeg és ánizs az illatban. A korty elegáns, balanszált alkohol-sav-tannin arány (ez utóbbiból bőségesen akad, de elég csiszolt). A finisben egy kis ásványosság is felbukkan. Nagy bor ez is.

Ogier Chateauneuf du Pape (vegyes)

Csokis-fás illatokkal indít, aztán szegfűszeg és tiszta istálló. A korty tiszta, egyszerű gyümölcsösségre épít, mélyvörös gyümölcsök ezek, egy kis erdei beütéssel. Légies az előzőekhez képest, de a finis hosszú és bársonyos. Pörkölt kávé, ánizs, lágy savak.

Egy jó tanács a hétvégi fesztiválhoz: szinte minden standnál bőségesen voltak emberek, ehhez képest a jó húsz üveggel megtöltött enomatichoz alig mert nyúlni valaki, pedig Orosz Gábor Hárslevelű, Tiffán Cuvée Carissimae és Gere Tinta színvonalú borok voltak betárazva.

Jó kóstolást!

Minden vélemény számít!