Schieszl Cserszegi Fűszeres 2012

Megtaláltam életem eddigi legjobb cserszegiét, méghozzá ott, ahol egyáltalán nem számítottam rá. Ez a bor illatos, fűszeres, gyümölcsös – itatja magát. Zamatbomba Budakalászról.

A Schieszl Vendéglő és Borház szépen teszi a dolgát Budakalászon, azaz vendégül lát, méghozzá nem is akárhogyan. A sváb hagyományokat őrző, 1896-ra datált vendéglőt a Schieszl család viszi olyan színvonalon, hogy az bárhol megállná a helyét a világ nagyvárosaiban. De erről majd később. Most arról a borról, amely besöpört egy VinAgora aranyat is, tán nem véletlenül. Mivel Budakalász nem igazán híres a szőleiről (már), Schieszlék különböző területeket birtokolnak szerte a honban, innen származik a szőlő, melyet aztán Nagy Gábor borásszal karöltve varázsolnak borrá a vendéglő mögötti pincében. A saját szőlő és annak gondozása kiemelten fontos számunkra.

Ez a 2012-es cserszegi a Mátrából való, és olyan mustfokkal szedték, hogy készült belőle egy édes változat is, ami különlegességnek nem utolsó. Maradva a száraz változatnál: komoly meglepetés volt az első illat és korty. A másodiknál már azt írtam fel, hogy megtaláltam életem eddigi legjobb cserszegiét, és ez a gondolat a palack végére bebetonozta magát. Nincs tisztem és elég tapasztalatom megítélni, de szerintem Bakonyi Károly bácsi ilyen bort álmodott meg, amikor nemesítette a cserszegit, hogy minden jót örököljön szüleitől.

Ebben minden benne van, ami a traminiben és az irsaiban nekem ízlik: fűszeresség, érett és friss gyümölcsök, csodás csemegeszőlős illat, szájban lédús alma és citrusok, virágosság és a némi maradék cukor hozta trópusi gyümölcsösség. 14%-os alkoholja van, ami riasztó is lehetne, mégsem az, nem otromba a borban. Nem egy habkönnyű kaland, de nem is nehezedik rá az emberre, harmonikus, közepesen hosszú lecsengése pedig követeli a következő kortyot. Ilyen áron (elvitelre a vendéglőben 1175 Ft) ez masszív 4 csillag, tessék keresni!

Minden vélemény számít!