• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Somlói Apátsági Pince Olaszrizling 2011

2013-09-13 ● borravalo.hu

Rendszeresen kóstoljuk a SAP borokat, a legszebb déli, délnyugati fekvésű dűlőkben van három hektárja a pincének.

Hadd idézzem Balogh Zoltánt, aki egy korábbi interjúnkban így nyilatkozott a borászatról:

?2001-ben ébresztettük fel Csipkerózsika-álmából az egykoron a Pannonhalmi Apátság birtokában levő több-száz éves pincét és telepítettük újra a pince körüli majdnem háromhektárnyi ültetvényt. Kicsiny csapatunk célja a termőhelyhez hű, a környezetért felelős módú szőlőművelés és borkészítés. Az ültetvényünket a lehető legtisztább módon, vegyszeres gyom és rovarirtás nélkül műveljük. A boraink pedig tölgyfahordókban spontán erjesztéssel, a kén és derítőszereken kívül más segédanyag hozzáadása nélkül születnek. Álmaink tökéletes somlói bora koncentrált, testes, gazdag és mentes minden kompromisszumtól.?

Lássuk az olaszrizlinget és azt, hogy mennyiben változott meg legutóbbi kóstolásom óta: szárított virágos, gyógyfüves, ázott köves illattal nyit, eltéveszthetetlenül somlói. Fehér alma, nyári alma, füst és só mutatja magát, majd sorban térnek vissza és nyílnak a köves-kamillás aromák. Később teafű is van, meg némi csoki. Komplex, nem túl direkt, nemes illat. A korty is elegáns, egyik összetevőt sem érzem kikandikálónak, test-alkohol-savak a helyükön, szép teltségérzetet ad a szájpadláson is. Némi maradékcukor kerekíti, erről a „bold” szó jutott eszembe, jól ellenpontoz a savaknak. Ízei gazdagok, jellemzően herbáriák, ringlószilva, barack jut eszembe. A lecsengése közepesnél hosszabb. A félszáraz iskolázás szerintem tudatos egyensúlyra törekvés: szeretem, ha fel van véve az irány és tartják magukat hozzá. Remek bor, nem a fajtán van a fókusz, hanem azon, hogy a fajtán keresztül mutassák meg a termőhelyet. Somlón és országimázs szempontjából is megkerülhetetlen pince stabil alapfajtája. A Somlói Borok Boltjában 2700 Ft: ezen az áron jelentősen túlmutat. 2013 őszén nagyon vastag 4,5 csillagos árérték arány, nem zárom ki, hogy lesz feljebb.

Címkék: 2011, 4.5 csillag, olaszrizling, SAP, Somló, Somlói Apátsági Pincészet

← Tornai Pincészet Top Selection Juhfark 2009 Schieszl Cserszegi Fűszeres 2012 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!