Shake it very well

A Vesper Martini minden James Bond rajongónak ismerősen cseng. Egy tragikus szerelmi történet a pohárban, amit mi örömmel iszunk meg.

A Boutiq’Bar színes – szagos – izgalmas repertoárja mellett mindig kérhetünk egy-egy klasszikus kedvencet is, ami most a Vesper Martini volt. Ha valaki véletlenül nem ismerné a koktél neve mögött a sztorit: Ian Fleming 1953-ban írta meg a Casino Royal c. regényét, amellyel egyben megteremtette a 007-es ügynök, James Bond figuráját is. Ebben kéri ezt az italt, amit aztán a női főszereplőről, Vesper Lyndről nevez el. A „rázva, nem keverve” itt ugyan még csak „shake it very well”, de hát kell a regényhősöknek is a jellemfejlődés.

IMG_0308

Én egy jó darabig a Martini nagy rajongója sem voltam, általában az italhoz adott olívabogyót jobban értékeltem benne. De véletlenül ismerek olyan filozófiatörténészt, akinek ez a kedvence és nagy előszeretettel is készíti, így életem első „házi” Vesper Martinijának sikeres tesztelése után, gondoltam, hogy a profi változattal is ismerkedjünk meg.

Klasszikus ital, aminek a lényege az alapanyagok, a gin és a vodka aránya és harmóniája. Mindez megvan benne, a citromhéj kesernyés-friss aromája pedig nélkülözhetetlen. Nem érezni alkoholosnak, és ami itt még fontosabb, a gin markánsabb aromája is szépen belesimul a vodka mellé, a fanyar és a kissé sós aromák remek egyensúlyt alkotnak benne. Már látom, hogy mindenhol ezt fogom kérni, elvégre ki ne szeretne néha James Bond lenni.

Recept:

3 rész gin
1 rész vodka
½ rész Lillet Blanc
díszítésnek citromhéj

A hozzávalókat jéggel kell (nyilván) összerázni, majd hűtött pezsgős kehelybe tölteni.

Minden vélemény számít!