Somlói Apátsági Pince Olaszrizling 2011

Rendszeresen kóstoljuk a SAP borokat, a legszebb déli, délnyugati fekvésű dűlőkben van három hektárja a pincének.

Hadd idézzem Balogh Zoltánt, aki egy korábbi interjúnkban így nyilatkozott a borászatról:

„2001-ben ébresztettük fel Csipkerózsika-álmából az egykoron a Pannonhalmi Apátság birtokában levő több-száz éves pincét és telepítettük újra a pince körüli majdnem háromhektárnyi ültetvényt. Kicsiny csapatunk célja a termőhelyhez hű, a környezetért felelős módú szőlőművelés és borkészítés. Az ültetvényünket a lehető legtisztább módon, vegyszeres gyom és rovarirtás nélkül műveljük. A boraink pedig tölgyfahordókban spontán erjesztéssel, a kén és derítőszereken kívül más segédanyag hozzáadása nélkül születnek. Álmaink tökéletes somlói bora koncentrált, testes, gazdag és mentes minden kompromisszumtól.”

Lássuk az olaszrizlinget és azt, hogy mennyiben változott meg legutóbbi kóstolásom óta: szárított virágos, gyógyfüves, ázott köves illattal nyit, eltéveszthetetlenül somlói. Fehér alma, nyári alma, füst és só mutatja magát, majd sorban térnek vissza és nyílnak a köves-kamillás aromák. Később teafű is van, meg némi csoki. Komplex, nem túl direkt, nemes illat. A korty is elegáns, egyik összetevőt sem érzem kikandikálónak, test-alkohol-savak a helyükön, szép teltségérzetet ad a szájpadláson is. Némi maradékcukor kerekíti, erről a “bold” szó jutott eszembe, jól ellenpontoz a savaknak. Ízei gazdagok, jellemzően herbáriák, ringlószilva, barack jut eszembe. A lecsengése közepesnél hosszabb. A félszáraz iskolázás szerintem tudatos egyensúlyra törekvés: szeretem, ha fel van véve az irány és tartják magukat hozzá. Remek bor, nem a fajtán van a fókusz, hanem azon, hogy a fajtán keresztül mutassák meg a termőhelyet. Somlón és országimázs szempontjából is megkerülhetetlen pince stabil alapfajtája. A Somlói Borok Boltjában 2700 Ft: ezen az áron jelentősen túlmutat. 2013 őszén nagyon vastag 4,5 csillagos árérték arány, nem zárom ki, hogy lesz feljebb.

Minden vélemény számít!