Szepsy Furmint 2009

Születésnapi bontás – ezzel kezdtünk. Viszont pont emiatt négy napig hányattatott: hol leittunk belőle, hol a hűtőben kuksolt.

Halvány aranyszínű bor, igen olajosnak tűnik. Beleszippantva szikár ásványosság és egy kosár déli gyümölcs tűnik fel. Továbbá battonage aromák és vanília. Mostanában bele-belekötött egy-két bátor “szakíró” a Szepsy-féle hordóhasználatba, de szerintem mindenki tisztában van vele, hogy a legtöbb tétel idővel legyőzi ezeket az aromákat és a harmadlagos jegyek felülírják azokat.

A korty krémes textúrájú, ezt a hordó számlájára írom. Ananász, papaya, körte. Az alkohol kissé magas, még nem lóg ki, de érezhető az évjárathatás. Szép savgerincen van vezetve a bor, némi tannin is detektálható. Finoman minerális aromái gyümölcsösségbe futnak ki. Napokig tartotta a formáját, sőt simult. Ez a bor igen fiatal, várom a tercier aromák kialakulását, a 2011-est forgalomba hozni konkrét bűncselekmény volt, amiért mi, fogyasztók vagyunk okolhatók, a piaci, financiális nyomás.

Barta Rolinál vettem a WineWorld-ben 4200 Ft-ért és minden benne van, ami miatt szeretjük Szepsy István száraz furmintjait. Simán 4 csillagos ár-érték arány.

Hozzászólások

  1. Szomjas Godeny mondta

    A battonage aromák alatt mit értesz? Ha jól látom illatjegyként soroltad fel, ilyet még azt hiszem sosem láttam.

  2. Fater mondta

    @ Szomjas Godeny:

    Te most vizsgáztatsz? :)))))

    Szerintem ittál már olyan bort Te is, ami ilyen technológiával készült és erőteljesen kiérződött belőle… nos?

Minden vélemény számít!