Téli tokaji kóstoló

A karácsonyi ünnepekből igen, a télből viszont szerencsére még nem futottunk ki. A Spiritus Primus Pálinka- és Borszaküzletben még az előző év végén kóstolhattunk egy izgalmas tokaji sort.

A Tátra utcai, pálinkát és borokat egyaránt árusító boltban komolyan veszik a feladatukat: György Vince sommelier egy 17 tételből álló sorral készült (amolyan karácsonyi ajándék gyanánt?). És akkor még nem voltunk felkészülve a plusz egy Skrabski Furmintra (csak az összehasonlítás miatt), a Dereszla pezsgőre (hogy felfrissítsük magunkat) és pláne nem a kabar és aszútörköly pálinkákra (már nem is emlékszem, hogy ennek mi volt az indoka).

Spiritus Primus: Téli tokaji kóstoló

Ezek fényében igazán nem lehetett oka panaszra annak, aki velem együtt ellátogatott a kóstolóra. A kedves vendéglátás és a finom falatok mellett élvezetes vitákba keveredtünk a borokat illetően, együtt elemeztük és véleményeztük azokat. Úgy döntöttem, nem mutatom be az összes bort, inkább kiemelem azokat, amik nekem leginkább tetszettek.

Budaházy Szőlőbirtok, Kabar 2011

A mádi Szent Tamás dűlőről szüretelve szeptemberben, utána acéltartályban ért 9 hónapig. Meszes illattal nyit, ásvány, kis méz, virág, barack, kamilla, pomelo, kis pörkölt aroma. Behízelgő karakterű (1,5 g/l maradékcukorral), friss savval, jó egyensúllyal (12,5%). Nem mondanám, hogy nagyon komplex, viszont tiszta, korrekt és jó ivású, ha Kabart szeretnék inni, akkor az ilyen legyen.

Barta Pince, Öreg Király Furmint 2011

Alma, édesfűszer, narancs, sós-ásványosság, kis cseresség, narancshéjas kesernye, birs, méz, almahéj, vajasság. A 6 g/l cukor kerekíti, kifejezetten édes, mézes karakterű a bor, szép aromákkal. Az alkoholt érezni, annak ellenére, hogy nem túl magas (13,5%). A savszerkezetre sem lehet panasz, bár már lágyul. Komoly, érett bor, hosszú lecsengéssel.

Barta Öreg Király Furmint 2012

Füst, fehérhúsú gyümölcsök, széna, fahéj, gyógynövény, szép ásványosság, grapefruitos kesernye. Az alkohol 13,5%, itt is érződik, ízben neutrálisabb, és kicsit zöldesebb. Kevesebb a tartalom, de frissebb érzetű a bor, élénk savval. Kevesebbet mutat, mint a 2011-es, gyümölcsösebb, ugyanakkor nyersebb is.

Királyudvar, Sec 2009

Furmint, mellette egy kis Hárslevelű. Gyógynövény, ánizs, ásvány, só, füst, selyemcukor, petrol, citrus, körte, fehérhúsú gyümölcsök, birs, virágok, méz, grapefruit. Jó ivású, egyben komplex is. Behízelgő tétel, 7 g/l maradékcukorral, ami egyáltalán nem érződik ennyinek. Élénk sav, jó egyensúly, nem lóg ki semmi (13% alkohol, 6,8 g/l sav). Folyamatosan nyíló, elegáns tétel, nagyon tetszett.

Homonna Édes Hármas 2011

Gyógynövény, körte kompót, édesfűszer, méz, aszalt barack, só, pörkölt aroma, kis gyógyszeresség. Gyümölcsös, telt és intenzív. 64 g maradékcukor, 12,5% alkohol. Élénk, de nekem belefért volna még több sav és ásványosság, ellensúlyozandó az édességet. Ezért viszont nagyon szép aromatikával kárpótol.

Basilicus Szőlőbirtok, Édes Semmittevés 2013

Késői szüretelésű Kövérszőlő. Szőlő, körte, édesfűszer, vanília, mazsola, mandarin, virágméz, ásványosság. 93 g/l maradékcukor teszi behízelgővé, amúgy könnyed, virágos-gyümölcsös, jó ivású tétel. Jó az egyensúly is, nem túl komplex, de lendületes, szép bor.

Barta Öreg Király Furmint késői szüret 2010

Tea, citrus és méz, gyógynövény, csalán, szantálfa, keleti fűszerek, ásvány, sárgadinnye, körte, papaya. Elég élesek a savak, már csak az évjárat miatt is, viszont ezzel együtt egy könnyedebb karaktert ad a bornak. Intenzív az illat és az íz, üde és gyümölcsös, egyben kellően komplex is. A maradékcukor 110 g/l, a sav 10 g/l, az alkohol 10%. Az évjárathoz és az analitikához képest le a kalappal.

Királyudvar, Ilona Cuvée 2003

70 % Furmint és 30 % Hárslevelű házasítása. Pörkölt aroma, méz, dió, gyógynövényes-mézes cukor, narancs, mazsola, füge, barack, birs, sósság, aszaltas jegyek, mályvacukor, keleti fűszerek, kandírozott gyömbér. Nagyon izgalmasak az aromák, komplex és koncentrált is. A 190g/l maradékcukorral viszont nagyon édes és nem ellensúlyozza már kellően lendületes sav, túl édes, szirupos marad. Aki viszont nem hiányolja a savat, annak nagyon fog tetszeni.

Barta Aszú 6 puttonyos 2010

Birs, barack, szőlő, méz, vanília, mazsola, édesfűszer, pörkölt kávé, mangó, trópusi gyümölcsök, zölddió, citrus, zöldtea, fehérbors, idővel karamell. Olyan érzés, mintha küzdene a rossz évjárat és egy jól elkészített aszú. Szerintem az aszú nyer, ugyanis a 230 g/l cukor mellett 13,5 g/l sav ad neki jó egyensúlyt, az alkohol 9%. Komplex és koncentrált, szép aromákkal, hosszú lecsengéssel. Egyszerre üde és van mélysége a bornak, borzasztóan izgalmas.

Barta Pince, Möbius 2008

Ez egy szamorodni, ami 2008-tól 2013-ig erjedt. Reszelt alma, édesfűszer, dió, sós-ásványosság, pörkölt aroma, fás jegyek, száraz sherry-s érzet. Illatra édesebb, mint ízre, az alkohol 16%, a maradékcukor 30 g/l maradt a hosszú erjedés után. Nyers fás jegyek uralják, szinte semennyi savérzet nincs benne, a magas alkohollal együtt így nem egyensúlyos. Ingadozom még aközött, hogy nagyon egyedi-e vagy csak szimplán egy érdekes kísérlet, amihez viszont túl drága.

Minden vélemény számít!