• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Zwack Open Karácsony

2014-12-23 ● Kodela Mia

A Zwack Izabella Borkereskedés telente megrendezi a már hagyományosnak számító karácsonyi kóstolóját. Általában sokan időzítik erre az időszakra a „nagy” bemutatóikat, csúcs tételekkel és ennek megfelelő árakkal is.

A Zwack borbolt egyrészt ár-érték arányban kínál jó kóstolót, másrészt erre az év végi rendezvényére a nagy kedvenceket hozta el. Lehetett kóstolni Kiss Gábort Villányból, Katrin és Birgit Pfneiszl valamint Ráspi borokat Sopronból, a Somlói Apátsági Pince palackjait Balogh Zoli kínálta a maga temperamentumos stílusában, a Trombitás Borház szép olaszrizlingekkel és rozéval jött egyenesen a Balaton-Felvidékről. A Dobogó Pince nyilván sosem marad távol a Zwack rendezvényektől, most a Jamie Goode által 96 pontra értékelt 6 puttonyos aszúra irányult a megérdemelt figyelem. (Persze kóstoltam azt is, de mivel pont az előző Zwack Open kapcsán az ő szortimentjükről írtam, most mást választottam: a kislaki sort Légli Gézától?.)

Légli Gézát és a borait régóta szeretem, nekem nagyon tetszően teszi a dolgát Szőlőskislakon. A dél-balatoni borvidéken nagyjából 20 hektár területe van, a természetközeli szőlőművelésben hisz és kézműves borokat készít. Jó fajtákat választ, felújít, kóstolókat tart Kislakon és rendezvényekre jár kóstoltatni, a borai pedig hozzák az egyenletes, és egyensúlyos jó minőséget; könnyedek, jó ivásúak, de mégis tartalmasak és elegánsak.

Most a már jól ismert régi tételei mellett a friss borai is szerepeltek az estén:

Rekesz Sauvignon Blanc 2013

Citrus, lime, fehérvirág, akác, gyógynövények, kis méz. Jó ivású tétel, ami nagyon üde és friss. Élénk savak, az alkohol 12,5%, jó egyensúllyal rendelkezik. Nem intenzíven, újvilágian fajtajelleges, de azért van benne egy zöldes karakter.

Jánoshegyi Rajnai Rizling 2013

Citrus, zöldalma, ásványosság, fehérvirág, kis kesernye a végén. Üde és lendületes, nagyon élénk savval és jó egyensúllyal. Nagyon-nagyon fiatal még, nekem tetszik a savszerkezet, de megértem, ha valakinek még nyers kissé és eltenné.

Matacs Chardonnay 2012

Füst, fémes-ásványosság, körte, naspolya, selyemcukor, kis vajasság, vadrózsaolaj, kis cseresség. Selymes textúra, szép és izgalmas aromák. Az alkohol jó (12,5%), az egyensúly ismét megvan. Szépen tartják a savak, lehet inni most is, de még el is tehető, kedv szerint.

Rosé 2014

Nagyon fiatal. Gyümölcsös, szamóca, ribizli, kis fanyarság, zöldfűszerek, zsálya, gyógynövények, ásványosság. Egy kis édesség kerekíti a végén. Jó ivású tétel, élénk savszerkezettel, jó egyensúllyal (12% az alkohol). Van benne egy üdítő fanyar vonulat, nagyon jó lesz ez tavasszal és nyáron!

Jánoshegyi Kékfrankos 2011

Érett meggy, édesfűszer, ánizs, kis vanília, fahéj, ásvány, sósság, a háttérben már bőrösség, idővel kávés pörkölt aromák. A tannin érzetre most tapadós, a sav és az alkohol (13%) teljesen jó. Szép a lecsengés is, habár most nem mutatta a legszebb arcát, ahogy én általában ismerem ezt a tételt.

Jánoshegyi Merlot 2012

Pirosbogyós gyümölcsök, szeder, kékvirág, kakaó, édesfűszerek, fahéj, kis sósság, földesség. Közepes savszerkezet, a tannin kissé tapadós, az alkohol 13%. Szép az egyensúlya, fiatal és jó ivású bor. Akik szeretik a Merlot-t, azok örömmel fogják fogyasztani.

Válogatás Pinot Noir 2012

Málna, cseresznye, földesség, ásvány, kis karamell, ezeket szépen kiegészítő fűszeresség. Nem a tipikus burgundi stílusú Pinot Noir, annál egy fokkal sűrűbb, de egyáltalán nem nehézkes. Közepes test, az alkohol alacsony (12%), visszafogott tannin, jó savszerkezet. Elegáns és aromáiban fajtajelleges bor.

Válogatás Cabernet Franc 2011

Feketebogyós gyümölcsök, szeder és áfonya, halvány füst és bőr, pörkölt aroma, csokoládé, édesfűszerek, sós-ásványosság, kis kesernye. Komplex, van benne egy szép mély gyümölcsösség, érettség. A tannin sima, az alkohol 14%, ami kicsit fűt, de nem ugrik ki. Komoly és elegáns bor.

Címkék: 2011, 2012, 2013, 2014, Balaton, cabernet franc, kékfrankos, Kislak, Légli Géza, merlot, pinot noir, Rajnai Rizling, sauvignon blanc, szőlőskislak, zwack open

← Matyisák-Vízkeleti Aszúeszencia 2008 Téli tokaji kóstoló →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!