• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Matyisák-Vízkeleti Aszúeszencia 2008

2014-12-23 ● borravalo.hu

Sűrű és koncentrált anyag, amiről el tudom hinni, hogy évtizedekig változik, fejlődik még a palackban.

A legtöbben még mindig csak karácsonykor vesszük elő édes készleteinket, aszúinkat. Itt az ideje, hogy feltankoljunk aszúeszenciákból, amíg van a polcokon, ugyanis ezt a kategóriát készíteni hivatalosan már nem lehet…

Matyisákékról már esett szó többször hasábjainkon. Tavaly karácsonykor a 2002-es hat puttonyos volt terítéken, időközben ez a besorolás is megszűnt, maradt „az aszú” (ez viszont borvidéki döntés, nem kívülről oktrojált dolog és optimistán nézve valamilyen fejlődés gyökere is lehet(ne)). Aztán márciusban megnéztem a 99-est is.

Ez az eszencia sűrű és koncentrált, de még nagyon fiatal. Hosszú dekantálást javaslok, ugyanakkor pohárban forgatva pár perc után megmutatja báját. Vezető íz és illatjegye a sárgabarack, amit finom florális, ásványos aromák festenek alá. A hordóhasználat példás, tesz még egy ecsetvonást a szőlő adta aromatérképhez.

Nagyon kikeni a szájat, az íz percekig megmarad. Alkohol 9%, maradékcukor 220 gramm per liter. Egy picit fickósabb savszerkezettel lehetne öt csillag, így négy és fél. A 0,375l palack ára 19 000 Ft körül van.

(Az Európai Unió által a tagországok borvidékei számára kötelezővé tett termékleírásban az aszúeszencia – több más kategória mellett- nem szerepel. Véleményük szerint „nehezen magyarázható” termék a fogyasztók számára. No comment.)

Címkék: 2008, aszú, aszúeszencia, Matyisák-Vízkeleti, Tokaj

← Képzeld el a bordót! Zwack Open Karácsony →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!