• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Matyisák-Vízkeleti Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2002

2013-12-02 ● borravalo.hu

Közeledik a karácsony, decembert írunk, gyűlnek a tokaji nagyágyúk a borhűtőkbe, az (egyébként helytelen) hagyomány szerint nyílnak az aszúk majd az ünnepi asztalokon.

Azért tartom helytelennek ezt a berögződést, mert nem lenne szabad csak az ünnepekhez kötni a természetes édes borok és kifejezetten a tokaji fogyasztását, de kétségtelen, hogy az ára miatt sem lehet (egyelőre) a tokaji aszú a mindennapok itala.

Mai borom pedig egy aszú, Matyisákéktól. Matyisák Gábor és felesége Vízkeleti Anikó alapította a borászatot Tarcalon 2010-ben, ami inkább egy újraindítás volt (a Vízkeleti név már 1870-től megtalálható a vidéken a borkészítők között). Jelenleg másfél hektáron dolgoznak Tarcal és Tokaj mellett található Előhegy és Dessewffy-dűlőkben.

2002 egy forró nyarú és 1999-hez hasonlóan korai érésű évjárat volt Hegyalján: volt, ahol már szeptemberben aszúszemeket válogattak. Az októberi és novemberi szüretből készült borok a botrytis-es jellegre hangolt, lágyabb savú italok lettek.
Majdnem mélynek mondható arany szín, illata igazi oxidatív iskolás tankönyvi példa: hársvirág, hársméz, zölddió, sárgabarack-dzsem. Szájban is oldschool marad: vastag, krémes textúrájú bor, szépen feljátszanak az aromák a szájpadlásra is.

Az összképen nem uralkodik el a cukor, aminek nagyon örülök, viszont a savak inkább novemberi szüretre utalnak. Komplex lecsengésében fahéj és aszalt szilva, percekig megmarad a szájban. Egy picivel acélosabb struktúra, vagy rétegzettség emelhetné magasabb osztályba (így 88-90 pont). 7000 Ft körüli árával „olcsó” versenyzőnek számít a hatputtonyos kategóriában, árérték aránya ezzel 4 csillag.

Címkék: 2002, 4 csillag, 6 puttonyos, aszú, Matyisák-Vízkeleti, Tokaj

← A huszonkettes járat Eger Cottage Fehér 2012 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!