• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A huszonkettes járat

2013-11-28 ● borravalo.hu

„Nincs mód arra, hogy tényleg mindent tudjunk, ezt is tudta, sőt azt is, hogy még azt se tudhatjuk, valóban nincs-e mód arra, hogy tényleg mindent tudjunk”. Joseph Heller: A 22-es csapdája.

Nem mindenki Master of Wine és így bő tízezer kóstolással a hátam mögött ha rátérünk a témára ? „mindent tudni a borokról” ? csak borúsan szoktam megjegyezni, vajon Magyarországot ismerjük-e eléggé? Ha nekiül a kedves olvasó és félhangosan elkezdi maga elé dünnyögni a huszonkét magyar borvidéket, vajon meddig jut? Tudhat-e mindent, vagy legalább megpróbálhatja-e megtudni?

Nem is tudom pontosan, hogyan keveredtem el tavaly decemberben az első „Huszonkettes csapdája” kóstolóra, de a meghirdetett és végül érdeklődés hiányában elmaradt világvége (2012. december 21.) estéjén került megtartásra.

Aztán persze rájöttem, hogy egy csomó szálon kötődök a bulihoz, aminek a lényege, hogy minden magyar borvidék képviselteti magát, korlátlan kóstolás van (ennek ugye rossz vége szokott lenni) és változatos a színpad: voltunk már rendezvényközpontban (Falk1), hajón (A38) és konferenciateremben is (Paulay Terem). Riszpekt a szervezőknek (Segesdi Gábor és dr. Pink Marianna), hogy rendre össze tudnak vadászni minden borvidékről egy-egy pincét, ha ezek sokszor csak B és C kategóriásak is, jelentsen ez bármit (méret, ismertség, stb.). Persze nem gond, ha vannak biztos pontok, komoly nevek is (és vannak, bőven).

Szerintem mindenki megtalálja a számítását vörösben és fehérben (rozéban és aszúban), közben egy csomó sztori eszembe jut: az A38 hajón itt kóstoltam Szarka Dénes olaszrlizlingjét. Ő egyébként a Ghymes frontembere és a zenéje jobb, mint a bora. Ott ismerkedtem meg Rácz Kingával az Egri Korona Borháztól és kaptam egy palack pinót Benedek Petitől, ami annyira jó volt, hogy Slukkot kellett írni róla. Spiegelberg Stefán is feltűnt kiállítóként, majd inkognitóban, pohárral a kézben is. A szinte sehol sem kóstolható, Aldinak is gyártó betéti társaság (Danubiana), a Pannon TOP25-ön és máshol többször is meglepetést okozó, korrekt borai is felvonultak. Kint volt a Szent Donát Csopakról, zongorázott Liszkay úr, Eri Yamamoto és volt sajt, sonka, csoki meg Jaques Liszt.

Bakonyi Peti Villányból csavargott fel, de a Vinum Veress hozott pintest (ami szerintem másnak csak elvétve, ha egyáltalán.. és egyébként ez egy fajta!), Ottóék Sopronból pedig dornfeldert. Nem kifelejtendő, hogy a bogácsi Csáter Apó is tiszteletét tette, aki a „kurvák vére” cuvée-vel lett hírhedt (nem kóstoltam egyik borát sem, nekem a híre bőven elég volt – inkább a friss apuka, Sándor Zsolt kezdődő próbálkozásai tetszettek, ha már Bükk).

Pozitívumok: sosincs tömeg, különleges fajtákkal és ismeretlen pincékkel találkozni, jó helyszínválasztás

Negatívumok: kisebb pincéknél előfordulnak bizonytalan borok Összességében szívesen megyek a bulira, ami remélem hamarosan negyedszer is megrendezésre kerül.

(Ja igen, most vettem észre, hogy mindhármon voltam).

Címkék: A38, Danubiana, Ghymes, Huszonkettes csapdája, Spiegelberg, Szarka Dénes, Szent Donát

← Szabó Pincészet Somlói Juhfark 2005 Matyisák-Vízkeleti Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2002 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?
Loading
00:00 / 35:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!