Tokaj a Top 10 célpontban

A világ 10 legjobb borturisztikai célpontja közé választotta az amerikai Wine Enthusiast Magazin Tokajt. A lap szerint nem csak a borok, de a gasztronómia és programok miatt is érdemes felkeresni a borvidéket.

Két évvel ezelőtt a Trip Advisor turisztikai oldal ilyen összeállításáról számoltunk be, akkor úgy tűnt, hogy a nagynevű borvidékek közé nem lehet bekerülni. Akkor indítottunk egy szavazást is, hogy a hazai borvidékek közül ki, hova utazna, Tokaj magasan vezetett. (A szavazást is a fenti linken lehet megtekinteni.)

Nyilván mások a szempontok, más az értékelő rendszer, mindegy is. A lényeg, hogy kapunk némi píárt külföldön. Külön öröm, hogy a nyomtatásban 700 ezer példányban megjelenő és 300 ezer online olvasóval büszkélkedő lap nem csak a borok miatt választotta be Tokajt, de a gasztronómia, a táj szépsége és programlehetőségek miatt is.

Ajánlanak kerékpártúrát, kajakozást Bodrogon, a Zempléni-hegység gyalogos felfedezését is. A saját tapasztalatokból merítő írás konkrét ajánlásokat is tesz, borászatokat, éttermeket és szállodákat is ajánl. A cikk szerint az itt készült tokaji aszút méltán nevezte XIV. Lajos a királyok borának, a borok királyának.

Fontos az is, hogy a cikk kiemeli: nem csak az aszút, de más borokat is érdemes megkóstolni.

Interjút készítettek Berecz Stéphanieval is, akit 2010-ben az év borászának választottak Tokaj-hegyalján. Ő is arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes minél több fajtát megkóstolni.

A magazinban kiemeli a térség egyetlen ötcsillagos szállodáját, a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa-t, és azt, hogy nemrég olyan séfet szerződtettek, aki az első magyar Michelin-csillagos étterem, a Costes sous chéf-jeként is dolgozott, és azt megelőzőn Gordon Ramsay londoni éttermében tanult.

A lsitán számos tuti befutó mellett van pár olyan borvidék, melyek általában nem kerülnek be az ilyen válogatásokba. Ilyen például a spanyol Priotat, vagy az olasz Veneto is, mindkettő üdítő színfolt a listán.

A Top 10 borturisztikai desztináció 2012-ben a Wine Enthusiast Magazin szerint (nem hierarchikus sorrend):

Central Otago, Új-Zéland

Champagne, Franciaország

Colchagua-völgy, Chile

Mosel-völgy, Németország

Napa Valley, Egyesült Államok

Santa Barbara, Egyesült Államok

Tokaj-Hegyalja, Magyarország

Priorat-Cambrils, Spanyolroszág

Virgina, Egyesült Államok

Veneto, Olaszország

Hozzászólások

 1. italosztaly mondta

  biztos tipikus magyar hozzáállás, de számomra ez megint csak azt jelenti hogy TILOS Tokaj hírnevét rontani rövidtávú gazdasági eredmények miatt.

 2. Kántorbandi mondta

  nem, szerintem ez a jó hozzáállás: nem kellenek a pillés aszúk, és még sok hasonló dolog. ki kell használni a lehetőségeket. pl. legyen nyitva 10 előtt is olyan kávézó reggel Tokaj belvárosában, a sétáló utcán, ahol meg lehet reggelizni, stb.

 3. hegyaljai mondta

  @ Kántorbandi:
  Az szerinted életszerű, hogy valaki Tokajban nem kap reggelit a szálláshelyén?
  Ettől függetlenül sok még a teendő.
  Úgy gondolom, hogy ennek a TOKAJ-nak nevezett a mozaiknak sok csillogó köve van, de egyenlőre nem az összképért, hanem a címért, és a rejettt drágakövekért jönnek.

 4. Kántorbandi mondta

  @ hegyaljai: nekem elég életszerű volt, amikor ott sétáltam legutóbb, és a patinás kávéházban gondoltam egy kávéra és croissantra, de mint kiderült, csak 10-kor nyitnak. 9 óra volt. kénytelen voltam a piacon beülni egy cukrászdába. nálam egy kávéház nyisson reggel 7kor legkésőbb, és nem vagyok kimondottan nagy igényű.

 5. europai mondta

  Idén szeretnék a borvidékre tátogatni, főleg a Kikelet pince miatt. Bp-Tokaj viszonylatban milyenek a tömegközlekedési lehetőségek, van esetleg olyan modern szálláshely ami kiemelkedő és nem feltétlenül 5 csillagos?
  Köszönettel.

 6. italosztaly mondta

  @ Kántorbandi:
  ebben talán van valami. egy mediterrán országban könnyü szerrel megtehetik hogy reggel tizkor nyissanak, aztán déltől kettőig szieszta meg ilyenek. ott is idegesitö a jelenség (gondolom tapasztaltátok már) de ezeken a területeken több kikapcsolódási lehetősége van az egyszeri turistának mint Tokajban. azért egy tengerparton heverészni, búvárkodni, cápa-delfin-bálnalesre kihajózni nem ugyanaz mintha pl. a Tiszán eveznél PET palackok társaságában.

Minden vélemény számít!