• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Mars és Jupiter között

2012-01-26 ● Kántor Endre

Mi lesz az eredménye annak, ha valaki nagyon odavan a csillagászatért és a borászatért? Hát meteorbor, az. Így esett Ian Hutcheon brit üzletembernél, aki megalkotta a világ első földönkívüli borát.

A brit Ian Hutcheon Chilében él és dolgozik, nem csoda, hogy a borok szeretete elragadta, ismervén az ország adottságait. 2007-ben indította el a Centro Astronomico Tagua Tagua obszervatóriumot, 2009-ben pedig megvette a Cachapoal völgyben található Tremonte pincészetet.  A főként cabernet sauvignont termő szőlők gyümölcsei azonban nem csak a helyi terroirtól kaptak különleges zamatokat: ebben egy 4,5 milliárd éves meteorit darab is segített?

Ian Hutcheon saját bevallása szerint mindig is imádta a csillagászatot és a borokat, és már régóta gondolkodott azon, hogyan lehetne a kettőt összehozni. Egy magángyűjtő segítette ebben, amikor felajánlotta az általa birtokolt meteorit darabot, amely 6000 évvel ezelőtt pottyant le a chilei Atacama sivatagban.

Így ez a közel ökölnyi kavics, mely a Mars és Jupiter közötti aszteroidaövből származik, bekerült azokba a hordókba, melyekben a cabsav éppen malolaktikus erjedését végezte, majd együtt is maradt a borral vagy 12 hónapot.

Így, Hutcheon szerint a naprendszer születésénél jelen lévő elemeket kortyolhat az, aki a stílszerűen Meteorito névre keresztelt bort kortyolja. Egyelőre sajnos csak a chilei obszervatóriumnál kapható, de hamar beindítják az exportot, Hutcheon szerint a 10 ezer liternyi bor polcára 10-15 dollár lesz majd.

Egy vakteszten elég nehéz lenne belőni azt a borvidéket, ahonnan a bor származik ? az biztos, hogy a Mars és Jupiter közötti vidék terroirja méltó vizsgatétele lenne egy borjedi aspiránsnak.

Címkék: cabernet sauvignon, Cachapoal, Chile, meteorit, Meteorito

← Tokaj a Top 10 célpontban Tokaj-Hegyalja az első történeti táj →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!