• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Tokaj a Top 10 célpontban

2012-01-12 ● Kántor Endre

A világ 10 legjobb borturisztikai célpontja közé választotta az amerikai Wine Enthusiast Magazin Tokajt. A lap szerint nem csak a borok, de a gasztronómia és programok miatt is érdemes felkeresni a borvidéket.

Két évvel ezelőtt a Trip Advisor turisztikai oldal ilyen összeállításáról számoltunk be, akkor úgy tűnt, hogy a nagynevű borvidékek közé nem lehet bekerülni. Akkor indítottunk egy szavazást is, hogy a hazai borvidékek közül ki, hova utazna, Tokaj magasan vezetett. (A szavazást is a fenti linken lehet megtekinteni.)

Nyilván mások a szempontok, más az értékelő rendszer, mindegy is. A lényeg, hogy kapunk némi píárt külföldön. Külön öröm, hogy a nyomtatásban 700 ezer példányban megjelenő és 300 ezer online olvasóval büszkélkedő lap nem csak a borok miatt választotta be Tokajt, de a gasztronómia, a táj szépsége és programlehetőségek miatt is.

Ajánlanak kerékpártúrát, kajakozást Bodrogon, a Zempléni-hegység gyalogos felfedezését is. A saját tapasztalatokból merítő írás konkrét ajánlásokat is tesz, borászatokat, éttermeket és szállodákat is ajánl. A cikk szerint az itt készült tokaji aszút méltán nevezte XIV. Lajos a királyok borának, a borok királyának.

Fontos az is, hogy a cikk kiemeli: nem csak az aszút, de más borokat is érdemes megkóstolni.

Interjút készítettek Berecz Stéphanieval is, akit 2010-ben az év borászának választottak Tokaj-hegyalján. Ő is arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes minél több fajtát megkóstolni.

A magazinban kiemeli a térség egyetlen ötcsillagos szállodáját, a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa-t, és azt, hogy nemrég olyan séfet szerződtettek, aki az első magyar Michelin-csillagos étterem, a Costes sous chéf-jeként is dolgozott, és azt megelőzőn Gordon Ramsay londoni éttermében tanult.

A lsitán számos tuti befutó mellett van pár olyan borvidék, melyek általában nem kerülnek be az ilyen válogatásokba. Ilyen például a spanyol Priotat, vagy az olasz Veneto is, mindkettő üdítő színfolt a listán.

A Top 10 borturisztikai desztináció 2012-ben a Wine Enthusiast Magazin szerint (nem hierarchikus sorrend):

Central Otago, Új-Zéland

Champagne, Franciaország

Colchagua-völgy, Chile

Mosel-völgy, Németország

Napa Valley, Egyesült Államok

Santa Barbara, Egyesült Államok

Tokaj-Hegyalja, Magyarország

Priorat-Cambrils, Spanyolroszág

Virgina, Egyesült Államok

Veneto, Olaszország

Címkék: borturizmus, Tokaj, Top 10, turizmus, utazás, Wine Enthusiast

← Dinamikusan nő a borfogyasztás ? csak nem Európában Mars és Jupiter között →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!