• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaj a Top 10 célpontban

2012-01-12 ● Kántor Endre

A világ 10 legjobb borturisztikai célpontja közé választotta az amerikai Wine Enthusiast Magazin Tokajt. A lap szerint nem csak a borok, de a gasztronómia és programok miatt is érdemes felkeresni a borvidéket.

Két évvel ezelőtt a Trip Advisor turisztikai oldal ilyen összeállításáról számoltunk be, akkor úgy tűnt, hogy a nagynevű borvidékek közé nem lehet bekerülni. Akkor indítottunk egy szavazást is, hogy a hazai borvidékek közül ki, hova utazna, Tokaj magasan vezetett. (A szavazást is a fenti linken lehet megtekinteni.)

Nyilván mások a szempontok, más az értékelő rendszer, mindegy is. A lényeg, hogy kapunk némi píárt külföldön. Külön öröm, hogy a nyomtatásban 700 ezer példányban megjelenő és 300 ezer online olvasóval büszkélkedő lap nem csak a borok miatt választotta be Tokajt, de a gasztronómia, a táj szépsége és programlehetőségek miatt is.

Ajánlanak kerékpártúrát, kajakozást Bodrogon, a Zempléni-hegység gyalogos felfedezését is. A saját tapasztalatokból merítő írás konkrét ajánlásokat is tesz, borászatokat, éttermeket és szállodákat is ajánl. A cikk szerint az itt készült tokaji aszút méltán nevezte XIV. Lajos a királyok borának, a borok királyának.

Fontos az is, hogy a cikk kiemeli: nem csak az aszút, de más borokat is érdemes megkóstolni.

Interjút készítettek Berecz Stéphanieval is, akit 2010-ben az év borászának választottak Tokaj-hegyalján. Ő is arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes minél több fajtát megkóstolni.

A magazinban kiemeli a térség egyetlen ötcsillagos szállodáját, a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa-t, és azt, hogy nemrég olyan séfet szerződtettek, aki az első magyar Michelin-csillagos étterem, a Costes sous chéf-jeként is dolgozott, és azt megelőzőn Gordon Ramsay londoni éttermében tanult.

A lsitán számos tuti befutó mellett van pár olyan borvidék, melyek általában nem kerülnek be az ilyen válogatásokba. Ilyen például a spanyol Priotat, vagy az olasz Veneto is, mindkettő üdítő színfolt a listán.

A Top 10 borturisztikai desztináció 2012-ben a Wine Enthusiast Magazin szerint (nem hierarchikus sorrend):

Central Otago, Új-Zéland

Champagne, Franciaország

Colchagua-völgy, Chile

Mosel-völgy, Németország

Napa Valley, Egyesült Államok

Santa Barbara, Egyesült Államok

Tokaj-Hegyalja, Magyarország

Priorat-Cambrils, Spanyolroszág

Virgina, Egyesült Államok

Veneto, Olaszország

Címkék: borturizmus, Tokaj, Top 10, turizmus, utazás, Wine Enthusiast

← Dinamikusan nő a borfogyasztás ? csak nem Európában Mars és Jupiter között →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!