Tokaji pezsgés

A Tokaj Nyitány célja már évek óta az, hogy kissé közelebb hozza Tokajt a borkedvelő, ám nem feltétlenül szakmai közönséghez is. Az Ybl Palota, a felújított Ferenciek tere mellett – nem utolsó sorban gimnáziumi éveim színtere – adott otthont a mostani rendezvénynek. Idén a tokaji buborékokra koncentráltam.

Hangulatosabb és kötetlenebb helyszín ez, mint egy szálloda konferencia termei; a félig nyitott belső udvaron szökőkút, lampionok és zene gondoskodott a jó hangulatról. Akik szakmázni szerettek volna, azoknak két mesterkurzust is szerveztek, az egyik – amin én is részt vettem – a Tokaji pezsgőkről szólt, és maga a champagne szakértő Márkus György tartotta, a pincészetek borászaival vagy képviselőjével együtt. A másik mesterkurzus pedig egy Aszú sor volt, a 2010-es évjáratból.

Az előadását Márkus György egyből azzal kezdte, hogy nem akar mesterkurzust tartani, lévén mindössze öt éve készítenek pezsgőt Tokajon, ezért kevés még a tapasztalat. Keveset tudunk mi a tokaji pezsgőkről, keveset tudnak még a termelők maguk. Sok kérdés merülhet fel egyelőre, ami megválaszolásra vár. Ha csak egy fajtából készítik, akkor melyik legyen az? Vagy házasítás? Milyen arányban? Milyen klónok? Milyen fekvésű területről származzon a szőlő? Milyen metszést alkalmazzanak? Milyen módszerrel készítsék? Mennyi időt érleljék?

Kétségkívül több évjárat tanulsága kéne, hogy ezekre egzakt választ kapjunk, egyelőre még ebből a hat tételes sorból is látszott, hogy nagyon más utakon járnak a pincészetek, egységes arculatról szó sincs. Éppen ezért vegyes kép alakult ki az itt kóstoltak alapján, ahány tétel annyiféle karakter volt. Van, amire úgy gondolom, hogy nem árt vigyázni. Egy pezsgő nem lehet nehézkes, mert akkor el is vesztette azt a tulajdonságát, amiért szeretjük. Friss, citrusos, élénk savú, gyümölcsös, élesztős karakterű, kristálytiszta. Ilyen kell, hogy legyen, szem előtt tartva a pezsgő lényegét. Nem Tokaji pezsgő kell, hanem pezsgő Tokajból.

Tokaj Nobilis, Furmint Pezsgő 2011

Alma, fűszeresség, szőlő, zöldfűszer, briós, méz. Lazább szerkezetű talajról szüretelve, hogy ne legyen nagyon ásványos. Közepes sav (6,4 g/l), az alkohol 13%, ami elég sok hozzá. A maradékcukor 0,7 g/l. Amúgy is meleg évjárat, kissé oxidált karakter. Nyers pezsgő, 20 hónapig seprőn tartva.

Gróf Degenfeld, Furmint Pezsgő 2011

Kissé bizonytalan illattal nyit, aztán nagyon gyógynövényes karaktert mutat, édesfűszeres, minerális, körte, krémesség. Első és másod töltésű nagyhordóban ért az alapbor, finomseprőn tartva. Az alkohol 12,6%, a sav 6,5 g/l, a maradékcukor 2,9 g/l. A fahordós jelleg kiütközik, kissé nehézkes tőle. Kísérletnek érdekes (ez a pincészet első pezsgő évjárata) de én nem erőltetném a hordós alapot, legalábbis 100%-ban nem.

Patricius Pezsgő 2011

50% Hárslevelű, 25% Furmint, 25% Sárgamuskotály.  Frissebb karakter, mint az előző, fehérvirág, akác, akácméz, szőlő, barack, kekszesség, mineralitás, kis kesernye. Max közepes sav, 3 g/l cukor, 13% alkohol. Behízelgő, korrekt tétel. Még több, lendületesebb savat szerintem elbírt volna, de szép.

Dereszla Sparkling 2011

60% Furmint, 40% Hárslevelű. Méz, körte, ásványosság, virág, édesfűszer, vanília, süteményesség, narancs, kis széna, keksz, kis sósság, halvány pörkölt aroma. Apró, közepesen sok buborék. Behízelgő, kellemesen friss tétel, jó lecsengés. 12,5% alkohol, 5,5 g/l cukor.

Sauska Pincészet, Pezsgő 2012

50% Furmint, 25% Chardonnay, 25% Hárslevelű. Virágos, mézes, citrusos, zöldalma, kis só, keksz, mineralitás. Neutrális, szép friss karakter, élénk savak. 11 hónapot volt seprőn tartva, krémes, apró, sok buborék. Jó az egyensúly, 12% alkohol, 6,9 g/l cukor, 8,1 g/l sav. 90%-a az alapbornak tartályban, 10%-a hordóban volt. Elegáns, üde tétel, nekem a legjobb ebben a sorban.

Béres, Pezsegő 2010

100% Hárslevelű. Méz, barack, édes érett körte, édesfűszer, vanília, ásványosság, aszalt karakter, élesztősség. Édes (19,5 g/l cukor), behízelgő karakter, alacsony alkohollal (9,5%), 8,1 g/l savval, ami kevesebbnek tűnik a jelentős maradékcukor miatt, de nem kevés. Nem túl komplex, de jó ivású pezsgő, krémes habzással.

A mesterkurzus után a hangulatos belső udvaron sétálókóstoló keretében lehetett 14 tokaji pincészet borait kóstolni, ráadásként pedig egy külön – csak az aszúknak fenntartott – Aszú Bárban impozáns sorból válogathattunk; 5 és 6 puttonyos Aszúk, egészen 2003-tól 2009-ig. Tavaly valamivel korábban volt ez a rendezvény, ezért már szomorúan le is mondtam róla, de szerencsére nem csak én érzem úgy, hogy Tokajból sosem elég.

Minden vélemény számít!