• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Kristályosodás

2014-07-24 ● borravalo.hu

Mit kell tenni, ha talál egy kavicsot, amit ha aztán elkezdünk csiszolgatni gyémánt válik belőle? Természetesen elújságolni mindenkinek!

Sőt, rögtön csapjunk hozzá egy nagy bulit. A terv a következő: Szedjünk össze minden sommeliert, újságírót, éttermest, kereskedőt; dobjuk be őket egy borvidék kellős közepére, és szervezzünk egy egész napos kóstolót evés-ivással, hogy jó legyen a party. Jelen esetben a kőzet Villány, a gyémánt pedig a cabernet franc volt.

A villányi borvidék ennek a fajtának tükrében rendezett bányászatot nemrég, ahol nekem a a kedvenc drágaköveim voltak:

Tiffán Mondivin Cabernet Franc 2009

Némi ribizli, jó adag áfonya, amit szépen kikerekít a hordó. Ízében fehérfűszerekkel egészül ki, közepesnél hosszabb erdei bogyós lecsengése az egyensúlyban lévő szerkezettel figyelemre méltó. Elsősorban külföldi piacra szánják, itthon nehezen fellelhető.

Jekl Cabernet Franc 2006

Robusztus erdei gyümölcsös illat, szederrel, áfonyával, vaníliával. Szájban közepesnél nagyobb test, mézes-krémes textúrája izgalmas, fekete bogyós gyümölcsök dögivel, ami hangás-mézes lecsengésben végződik.

Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2003

Keleti fűszerek, hangás hordóhasználat, picit újvilágias szedresség, málnával és cseresznyével megtámogatva. Szép egyensúly a szájban, kerek és kitölti azt, a hordó használat pont annyi, amennyi kell. Nagyon hosszú lecsengése fűszeres-szedres.

Vylyan Cabernet Franc 2007

Nagy, terjengős illat, feketebogyós gyümölcsök játéka kis borsossággal. Kapott hordót is rendesen, rövid szellőztetés után előjön egy kis bőrös jelleg. Kitölti a szájat, fűszeressége jobban dominál, mely egy kis gyümölccsel távozik.

Ruppert Cabernet Franc 2012 (hordóminta)

Izgalmas rebarbara lekvár, némi vörös áfonya. Egyelőre picit sok a hordó, de látszik, hogy izgalmas anyag lesz. A lecsengése közepes, rebarbarás.

Polgár Cabernet Franc 2012 (hordóminta)

Áfonya és csoki, aztán még több áfonya, áfonyaszörp pici fűszerrel. Szép savai miatt jó szerkezetet várok tőle.

Gere Attila Cabernet Franc Selection 2003

Nagy anyag, újvilágias illat, keleti fűszerek, feketeszeder, vanília, áfonya, ánizs, ezeket szájban is hozza. Kitölti a szájat, és egész hosszan megmarad, szép csiszolt tannin, épp a csúcsformában.

Hiába, Villány megtalálta, hogy igazából miben a legjobb; mi az, amiben Bordeaux-t is lekörözheti. Ez a fajta itthon érzi itt magát, meg tudja mutatni igazi nagyságát. Jelenleg Villány 17% franc-telepítés, de ez az elmúlt években ugrásszerű tendenciát mutat. Szinte látom magam idősen, amikor egy pohár bor mellett büszkén újságolom a barátaimnak, hogy ott voltam azon a tejfakasztó bulin, amikor a Villányi Franc megszületett.

Címkék: 2003, 2006, 2007, 2009, 2012, cabernet franc, Gere, jekl, Malatinszky, polgár, ruppert, tiffán, Villány, Vylyan

← Borigo jubileum Tokaji pezsgés →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!