• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kristályosodás

2014-07-24 ● borravalo.hu

Mit kell tenni, ha talál egy kavicsot, amit ha aztán elkezdünk csiszolgatni gyémánt válik belőle? Természetesen elújságolni mindenkinek!

Sőt, rögtön csapjunk hozzá egy nagy bulit. A terv a következő: Szedjünk össze minden sommeliert, újságírót, éttermest, kereskedőt; dobjuk be őket egy borvidék kellős közepére, és szervezzünk egy egész napos kóstolót evés-ivással, hogy jó legyen a party. Jelen esetben a kőzet Villány, a gyémánt pedig a cabernet franc volt.

A villányi borvidék ennek a fajtának tükrében rendezett bányászatot nemrég, ahol nekem a a kedvenc drágaköveim voltak:

Tiffán Mondivin Cabernet Franc 2009

Némi ribizli, jó adag áfonya, amit szépen kikerekít a hordó. Ízében fehérfűszerekkel egészül ki, közepesnél hosszabb erdei bogyós lecsengése az egyensúlyban lévő szerkezettel figyelemre méltó. Elsősorban külföldi piacra szánják, itthon nehezen fellelhető.

Jekl Cabernet Franc 2006

Robusztus erdei gyümölcsös illat, szederrel, áfonyával, vaníliával. Szájban közepesnél nagyobb test, mézes-krémes textúrája izgalmas, fekete bogyós gyümölcsök dögivel, ami hangás-mézes lecsengésben végződik.

Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2003

Keleti fűszerek, hangás hordóhasználat, picit újvilágias szedresség, málnával és cseresznyével megtámogatva. Szép egyensúly a szájban, kerek és kitölti azt, a hordó használat pont annyi, amennyi kell. Nagyon hosszú lecsengése fűszeres-szedres.

Vylyan Cabernet Franc 2007

Nagy, terjengős illat, feketebogyós gyümölcsök játéka kis borsossággal. Kapott hordót is rendesen, rövid szellőztetés után előjön egy kis bőrös jelleg. Kitölti a szájat, fűszeressége jobban dominál, mely egy kis gyümölccsel távozik.

Ruppert Cabernet Franc 2012 (hordóminta)

Izgalmas rebarbara lekvár, némi vörös áfonya. Egyelőre picit sok a hordó, de látszik, hogy izgalmas anyag lesz. A lecsengése közepes, rebarbarás.

Polgár Cabernet Franc 2012 (hordóminta)

Áfonya és csoki, aztán még több áfonya, áfonyaszörp pici fűszerrel. Szép savai miatt jó szerkezetet várok tőle.

Gere Attila Cabernet Franc Selection 2003

Nagy anyag, újvilágias illat, keleti fűszerek, feketeszeder, vanília, áfonya, ánizs, ezeket szájban is hozza. Kitölti a szájat, és egész hosszan megmarad, szép csiszolt tannin, épp a csúcsformában.

Hiába, Villány megtalálta, hogy igazából miben a legjobb; mi az, amiben Bordeaux-t is lekörözheti. Ez a fajta itthon érzi itt magát, meg tudja mutatni igazi nagyságát. Jelenleg Villány 17% franc-telepítés, de ez az elmúlt években ugrásszerű tendenciát mutat. Szinte látom magam idősen, amikor egy pohár bor mellett büszkén újságolom a barátaimnak, hogy ott voltam azon a tejfakasztó bulin, amikor a Villányi Franc megszületett.

Címkék: 2003, 2006, 2007, 2009, 2012, cabernet franc, Gere, jekl, Malatinszky, polgár, ruppert, tiffán, Villány, Vylyan

← Borigo jubileum Tokaji pezsgés →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!