Tokaji a francia Top 40-ben!

Ilyenkor lehet azt mondani, hogy mindenki figyedoda, alaposan! A francia Geo (ejtsd zsio) magazin a világ 40 legjobb bora közé választotta Samuel Tinon olaszliszkai borászjóember ötputtonyos, 2001-es aszúját. Ováció, ováció, taps és a többi, lehet alélni…
No mit tesz isten, éppen Olaszliszkán voltunk, Samuel Tinonnál, amikor megtudta a hírt. A hír az, hogy 2001-es ötputtonyos aszúját beválogatták a francia Geo magazin borsorába, amely a világ legjobb 40 borát hivatott bemutatni a tisztelt olvasónak. Hatezer minta közül választották ki a negyvenet, idén találtak először olyan magyar bort, amely felkerült a listára.

Namármost Franciaországban ősszel minden magára valamit is adó magazin megjelentet valamiféle borlistát. Az, hogy Tinon úr  bora éppen a Geóban jelent meg, na az duplán jó. A helyzet az, hogy a Zsio a francia nyelvű világ National Geographic-ja. (Ismerjük jól a franciákat, mindenből készítenek valamit, ami éppen olyan, mint a világ többi részének nagy termékei/lapjai/autói stb., de mégiscsak jobb az, ha saját). Jelen állás szerint ötszázezer példányban jelenik meg Franciaországban, Ugyanennyi Németországban. Emellett van spanyol, japán és román (és magyar!) kiadás is, reméljük ezek is beszámolnak a borok világának ilyetén alakulásáról.

Ebbe a Geo nevezetű ojságba van tehát behúzva egy térkép, négybe hajtva. Egyik oldalán a negyven borról egy-egy kép – rövid ismertetővel, a másik oldalon pedig egy világ/bor/térkép, amelyre így első alkalommal került fel a francőz olvasó számára az, hogy Hongrie.

Tinon úr borát amúgy egy makaron nevezetű, mandulás szárazsütemény társaságában javasolják elfogyasztásra. Legott meg is kóstoltuk a győztes bort: Samuel Tinon valahová a hagyományos oxidatív, és az új stílusú aszú közé lőtte be a technikáját. A bor könnyed, de illik komolyan venni, mandulás aszalt-gyümölcsös ízű/illatú, hosszú karamelles utóízzel zár. Tinon úr úgy mondta, igazán jó tokajit csak nehéz évben lehet készíteni, példa erre 2001, klimatice.

És hogy kicsoda Samuel Tinon? Bordeaux-i gyökerű francia jóember, aki a kezdetektől ott volt Tokaj-Hegyalján, sokaknak dolgozott/tanácsolt, de főleg a Royalnak, majd néhány évig az Oremusnak. Jelen állás szerint évek óta a kies Olaszliszkán él családjával. A kilencvenes évek vége óta készíti saját aszúit, szamorodnijait. Szamorodni ügyben komoly és kegyetlen kísérleteket folytat, amelyeknek alakulásáról a későbbiekben beszámolunk, majd, figyeljenek 2009-re csak ennyit tanácsolhatunk most.

Stevie Kraft

Korábban:
Csodacsapat – a nagy pinot-teszt

Nemtudomka kalandjai a brüsszeli magyar érmekkel

Hozzászólások

 1. mondta

  10. guvatgenya 2007-09-18 14:18:31

  Rookie kommentgenerátort a színvonal emelésére!

  9. 2007-09-18 14:15:19

  Bocs, az előbb nem írtam: nevem Nyolc :)
  Neduddgi.

  8. 2007-09-18 14:14:39

  Rookie! Most már tudom miért bírlak annyira. :D

  7. Rookie 2007-09-18 13:18:16

  Amerika fejlődésében anno komoly szerepet játszott az un. “agyelszívás”, azaz minden olyan európai (nem csak európai) tudóst, akik szakmájuk csúcsát testesítették meg, horribilis fizetéssel az USA-ba csábítottak. Ugye?

  Ezek onnantól amcsi állampolgárságot kaptak és, bár magyarok maradtak (Teller, Szilárd, Neumann), mégis amerikaiak is lettek egyben. Ha idejön egy zseniális francia, hogy csináljon végre valami klasszat, hát isten hozott “mon ami”, érezd jól magad, légy nagyobb magyar, mint néhány tősgyökeres…

  Hozd be a kultúrádat és tedd nagyobbá a miénket!
  Ha a zsűrinél szerepet játszott a díj odaítélésében francia eredeted, köszönet érte, hogy odaszülettél!

  6. kisfröccs 2007-09-18 11:39:35

  Egy Hegel nevű német filozóf azt írta vagy kétszáz évvel ezelőtt, hogy “Ki milyen világosan fogalmaz, olyan világosan gondolkodik”. Ha engem egyszerre többen is félreértenek, azonnal elkezdek azon godolkodni, hogy mit rontottam el. Később mindig rájövök.

  5. paleszka 2007-09-18 10:33:35

  Bantonak ereztem a valaszokat, azt gondolom, ez felreertes miatt lehet.

  Mint irtam, de talan nem eleg ra egy felmondat:

  “igy tovabb, hajra es vastaps”

  = nagyon jo, hogy egy magyar bor odakerult, fuggetlenul a keszitojetol. Nagyon jo, hogy az Ur ilyen szep borokat csinal kishazankban es azzal eljut ilyen messze. Ez igen udvozlendo es tamogatando. Mint az irtam is, felmondatosan.

  Egy szoval nem emitettem, hogy baj, hogy o francia, vagy hogy a penz miatt csinalna, tavol alljon tolem mindenfele magyarkodas, meg utaljuk a gonosz tokes nyugatot, aki elhappolja a becsuletes magyar paraszt elol a foldet.

  Mivel ezeket mind beleertettek a hozzaszolasomba, ezert szeretnem egy mondatba suriteni – ez pliz ne gondoljatok tovabb, mert nincs:

  Azt gondolom, hogy szerepe volt a bevalasztasaban a francia szarmazasanak, ha csak a kapcsolatai reven is, de akkor is. Pont.

  Ja amugy meg a zsuri nyilvan elfogult a franciakkal szemben. Ismerem oket jol – itt elek.

  4. Stevie Kraft 2007-09-17 16:37:22

  Paleszka!
  A lényegen, az, hogy tokaji nyert a békaevőknél, semmit sem változtat az, hogy ki készítette. A kapcsolatok, és az export ügyében csak annyit, hogy az összes tokaji nagy borház exportálja az áruja nagy részét, többet, mint amit itthon bármikor es el tudna adni.
  Tinon úr pedig, hogy úgy mondjam, nem az a kifejezett fölveti a pénz tipusú nagy termelő (össz- visz 2 ha szőlővel dolgozik…). A janics natasa meg szerb volt. na és?

  3. kisfröccs 2007-09-17 16:37:03

  Kedves Paleszka!
  Miért “nyilván”? Akkor is így írnád, ha egy Kovács nevű tutimagyar termelő kapta volna ezt a kitüntetést a maga borára, vagy az úgy lenne rendjén?! Gondolod, hogy több mint 6000 bor közül, a ki tudja milyen összetételű, de “nyilván” a franciák iránt elfogult zsüri kiszaszerolta, hogy hoppá, itt egy tokaji, amit francia termelt, díjazzuk ezt?!Jobb lett ezzel nekik, szerinted?
  Nem tudom, a 6000 bor közül hány magyar, ezen belül hány tokaji volt, de gondolom, bárki másé is oda kerülhetett. És az a bor, ha magyar termelte, ha francia, vagy német, vagy grúz, az tokaji bor. Tokaj adta hozzá a földet, a fajtát, a napsütést, a pincét, az ember meg a tudását. Tinon úr aszújára, díjára, pont olyan büszke vagyok, mint bárki máséra, aki Magyarországon nemzetközi figyelmre is méltó bort készít. Ezek a “nyilvánok” meg olyan provinciális butaságok, hogy a legédesebb aszút is megkeserítik a számban.Az általad írt két félmondat egymás után, nevezetesen, hogy:”nyilván nem elhanyagolható körülmény” meg “Ez az érdemeiből nem von le semmit..” maga a tömény dráma. És nagyon szomorú!

  2. KaberNet 2007-09-17 11:20:40

  Hát mondjuk az meg nyilván hozzátesz az érdemeihez, hogy itt telepedett le, és nagyban elősegíti a hazai bor külföldi ismertségének növelését ténykedésével, meg ezzel a Geo-dologgal is. Kevés a nemzetközi kapcsolat, a jó kapcsolat pedig, mint tudjuk itt is a legfontosabb.

  1. paleszka 2007-09-17 11:00:45

  Nyilvan Tinon Ur bora nagyon jo.
  Nyilvan ott van a helye, ahol.
  Nyilvan nem csak az o bora olyan jo Tokajbol, hogy odakeruljon.

  Ergo nyilvan nem elhanyagolhato korulmeny, hogy Tinon Ur “Bordeaux-i gyökerű francia jóember”.

  Ez az erdemeibol ugyan nem von le semmit, igy tovabb, hajra es vastaps.

Minden vélemény számít!