• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaji élmények – bor és sütemény Mádon

2015-06-03 ● Kodela Mia

Még nem fejezem be a pünkösdi tokaji élményeim mesélését, most jön csak egy igazán jó rész. Az, amikor Zsirai Katánál borral kóstolhattunk bor mellé készült süteményeket.

A Delicia kitalálói, Andrássy Katalin és Ács Noémi (anya és lánya), nem is olyan régen határozták el, hogy belevágnak ebbe a vállalkozásba. Akkor még mindenféle képzettség, illetve inkább papír nélkül, – hiszen sütni azelőtt is jól tudtak ? azóta Noémi elvégzett egy tanfolyamot, így hivatalosan is cukrász. A Delicia a kezdetektől egészséges alapanyagokból akart nagyon finom és külsőre is szép desszerteket készíteni, melyek glutén-, laktóz- és cukormentesek. Az ilyen sütemények általában egyáltalán nem néznek ki jól. Ami ennél rosszabb, hogy nem is finomak. Katalin és Noémi viszont egyből meggyőzött arról, hogy ennek a jelenségnek az ellenkezője is létezik. És valóban, a Mádon kóstolt összes sütemény elképesztően jó volt, és úgy volt jó, hogy el is felejthettem, hogy tulajdonképpen ezek egészséges alapanyagokból készültek, egyszerűen csak ízlett és kész.

foto 1 (3)

A Nagy Tokaji Kóstolón Zsirai Katával egymás melletti asztalhoz kerültek. Itt találták ki, hogy lehetne ez egy hosszabb távú együttműködés, amibe aztán Homoky Dorkát és az ő borát is bevonták. Így született meg ez a kollekció, ahol vagy a süteménybe alapanyagként került bor, vagy mellé komponálták meg az ízeket. Valószínűleg ez a harmadik legjobb dolog, ami a borral történhet, az ivás és az azzal való főzés után.

Dorka 2013-as Hetény Furmint-Hárslevelűje mellé készült a Furmint Körte. Földimandula alapon ? aminek semmi köze a mandulához, csak szólok ? fehércsokoládé krém, a borban felfőzött körtedarabokkal, azon pedig a borzselé, mindez szerecsendióvirággal ízesítve.

foto 1 (2)

Szintén borral készült, mégpedig Kata 2013-as hárslevelűjével ez a mákos sütemény. A Hárslevelű Bodzánál szintén a földimandula az alap, a tésztán pirított mandula darabok, azon rebarbarás-bodzavirágos-zöldcitromos borzselé, a tetején pedig mákhab.

foto 2 (2)

Kata sárgamuskotályához aszalt kajszibarackos Delicia Florentint párosítottak, pirított mandulával, krémes kókusztejszínnel és a tetejére 72%-os feketecsokoládét csorgattak.

foto 5

A Fehér Gyémánt szintén a muskotály mellé készült, libanoni narancsvirág kivonattal ízesített mandulalisztből készült tésztába szarvasgombás pestós fehércsokoládét töltöttek, aminek a tetejét zöld pisztáciával szórták meg. Azzal, hogy a szarvasgomba kicsit sós, mély ízt adott, ez volt a legkülönlegesebb.

foto 3 (2)

Címkék: Delicia, gasztro, Homoky Dorka, Lányok a főszerepben, Mád, sütemény, Tokaj, Zsirai Kata

← Tokaji élmények – Zsirai vs. Homoky A borász, aki bevállalta →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!