Top 10 borturisztikai célpont

Összeállította a borturizmus top 10-es listáját a TripAdvisor utazási és közösségi portál. A listát a szerkesztők preferenciái és a közösség tagjainak szavazatai alapján állították össze. Nagy meglepetések nincsenek, mégis érdemes megnézni. (Mi nem vagyunk benne.)

A világ egyik legnagyobb utazási/közösségi oldala, a TripAdvisor. Havonta közel 36 millió látogatójuk van, amely számtól az embernek csak azért nem támad soha el nem oszlatható kisebbségi komplexusa, mert nem tudja felfogni. Ezért a védekezési mechanizmusért hálát adunk, és érdeklődve szemléljük, mit tudtak ezek 36 millióan összehozni, hova érdemes, jó utazni a világban borilag, azaz, vagyis, hova mennek a legtöbben. Illetve, azért ezt az oldal nagyérdemű szerkesztői kicsit egyengették saját elképzeléseikkel is, szóval így született ez a lista.

travel_bordeaux470

1. Bordeaux

Hát ezen nem lepődtünk meg: talán a legismertebb név is ez a világon, ha borról van szó. Talán nem túlzás, hogy az nem is ember, aki szereti a borokat és egyszer nem járt erre. Olyan turisztikai vonzereje, marketingje van, ami miatt valszeg még megőrzi előkelő helyét a következő pár száz évben, mint borturisztikai célpont.

travel_napa470

2. Napa-völgy, Kalifornia

Arra tippeltünk, hogy ez benne van az első 10-ben, talán még 5-ben is, de hogy második lenne. Ennyit jelent a híres Párizsi kóstoló vajon? Vagy csupán nagy a belföldi turizmus az USA-n belül, és ez dobja meg?

travel_chianti

3. Chianti, Toszkána

Ahogy Bordeaux-ban, úgy Chiantiban is járni kell, máshogy ez nem megy. Ráadásul turisztikailag tökéletes hely Toszkána, hiszen minden érzéknek és szabadidős tevékenységnek lehet hódolni a szépművészettől a strandolásig.

travel_champagne

4. Champagne

Ugyan a válság megtette hatását a pezsgő piacán is, a Champagne csillogása nem fakult. Festői táj, Párizstól egy köpésre, még egy napra is megéri kimenni. Persze, hogy sokan szeretik.

travel_barossa

5. Barossa-völgy, Ausztrália

Na, ez már teljesen más történet. Ide ugye hosszas tervezést követően jut el az ember, és akkor sok időt is tölt el itt. A shirazokról és nagy, testes vöröseiről ismert gazdag vidéken el lehet, és el is érdemes veszni kicsit.

travel_rioja

6. La Rioja, Spanyolország

Nem csökkenteni kívánjuk a délceg Rioja értékeit, de számtalan hely eszünkbe jutott volna Spanyolországban (pl. Duero-völgy) vagy Európában, ahova előbb mennénk. A nagy spanyol vörösök hírneve azonban igen vonzó.

travel_sonoma

7. Sonoma-völgy, Kalfornia

Érdekes, hogy Napa mellett Sonoma nem jött hamarabb a listán, úgy tűnik, amolyan másodhegedűsként funkcionál. Aki nem annyira a maintsreamre megy, holdbéli tájat és forróságot keres, annak Sonoma a célja.

travel_vallecentral

8. Valle Central, Chile

Santiago de Chile fővárostól csak egy köpésre található ez az Andok és Csendes óceán közé ékelődött ékszer. Érdekes, hogy Argentína nincs a listán, pedig, ha már ide eljut az ember, akkor a szomszéd pampáit is kár kihagyni.

travel_stellenbosch

9. Stellenbosch, Dél-Afrika

A Cape Winelands borrégió szíve, csodás terroir, 17. századi óvilági értékek, hagyományok és módszerek (hugenották) keverednek Afrika fűszereivel. Van egy tippünk arra, hogy a foci VB miatt ez most ugrik pár helyet előre.

travel_marlborough

10. Marlborough, Új-Zéland

Na, ez az a hely, ahol tényleg el lehet veszni a világ elől. Habokba dőlő zöld hegyek, csipkézett part és ropogós Sauvignon Blanc. Nekünk nem csak turisztikai, de végcélként is megfordul a fejünkben néha.

Szóval így áll a nemzetközi mérce, a popularitás skáláján nézve. Az jutott eszünkbe, hogy – míg kommentben természetesen várjuk a hozzáfűznivalókat – közben szavazzunk arról, hogy kishazánkban hogy állunk top 10-ben. Mindenki 3 borvidéket jelöleht meg.

Hozzászólások

  1. csekegabor mondta

    Bocsánat Barátaim,

    (ha jók az információim) La Rioja valóban Argentínában van, a spanyol borvidék hivatalos neve: Ca Rioja.
    kezeitcsókolom

  2. Kántorbandi mondta

    :D nem, nem jók az infók. ahogy korábban írtam: La Rioja mind Spanyolországban, mind Argentínában is van, az előző természetesen az első. La Rioja a tartomány neve, katt a wiki linkre, amit előzőleg betettem.

Minden vélemény számít!