Tornai Pincészet Top Selection Juhfark 2009

A Tornai Pincészet a somlói nagyok egyike, bő ötven hektár (viszonyításul Kreinbacher bő 30ha). A nagy is lehet szép és láthat el missziót.

Itt azt emelném ki leginkább, hogy a szupermarketek polcain is kapható az alap sorozat elérhető áron, így a somlóit közvetíti mindenki felé. Van viszont egy háromszoros árú Top Selection sorozatuk, amely dűlőszelektált, terméskorlátozott és hosszabb hordós érlelést kapott, kisebb méretű és újabb hordókban.

Ennek megfelelően a borunk is arany színekben pompázik, bár nem túl sötét. Elsőre a fát érzem az illatában: talán vanília, talán kókusz, szerencsére a fajta is odateszi a magáét, ott a zeller, a só és a tearózsa. Ósomlói hangulatot áraszt, az ox-sulit is jó felfogásban használja, talán a hordók voltak kicsit újak még.

A korty mézes, ettől némi édesség érzetünk is támad, ugyanakkor ott a hársvirág (talán szintén hordó), plusz a zöld aromák: aszparagusz, kamilla, kövek és a régi somlaikra jellemző eper. A lecsengés szépen kikeni a számat, savai sem illantak el. Ez most megelőlegezett 3,5 csillagos árérték arány azzal, hogy remélem az illatban mutatkozó többlet-fát pár év alatt levetkőzi és a Hegy győz. (A Somlói Borok Boltjában – 3500 Ft.)

Minden vélemény számít!