Továbbra is a csehek isszák a legtöbb sört

Továbbra is a csehek a legnagyobb sörivók a világon: a statisztikai kimutatás szerint tavaly minden cseh állampolgárra – beleszámítva a csecsemőket is – 144 liter sör elfogyasztása jutott – közölte a cseh sör- és malátagyárak szövetsége.

Bár a sörfogyasztás Csehországban két éve stagnál, még így is bőven elég arra, hogy megőrizzük világelsőségünket – mondta Frantisek Sámal, a szövetség elnöke. A második és a harmadik helyen az osztrákok és a németek vannak, de jócskán lemaradva a csehektől. Tavaly az osztrákok fejenként 108 litert, míg a németek 107 litert ittak meg.

Tavaly nagymértékben emelkedett a kevert, főleg gyümölcsízű sörök fogyasztása. Az ilyen sörökből összesen 434 ezer hektoliter fogyott el csak Csehországban. Emelkedik a PET-palackokban és a pléhdobozokban forgalmazott sör iránti kereslet is, míg a hordós és az üveges sörök iránt csökken az érdeklődés.

Több éve tart az a tendencia, hogy az emberek egyre kevesebb időt töltenek a korábban szinte mindennapi kocsmákban, és a sört otthonukban, karosszékben ülve a televízió előtt fogyasztják el, közölte a szövetség. Míg a vendéglőkben felszolgált csapolt sör mennyisége mérsékelten, de folyamatosan esik, az üzletekben egyre több sor fogy el.

Tavaly az előzetes adatok szerint éves szinten 2,75 százalékkal emelkedett a főzött sör mennyisége, és meghaladta a 18 millió hektolitert az országban. A sörkivitel 9 százalékkal nőtt, és ma már több mint 60 ország lakói fogyasztanak cseh söröket. A legnagyobb importőr Németország, Szlovákia és Lengyelország.

A cseh sörgyárak adó formájában tavaly 11,2 milliárd koronával gazdagították az államkincstárat. (mti)

Minden vélemény számít!