Vámos Attila borban utazik

Vámos Attilával borait kóstolni élmény és nem csak azért, mert a szokásostól nagyon eltérő felfogásban éli meg a borászkodást, hanem azért is, mert ez a hagyományostól eltérés (vagy pont a hagyományoshoz visszatérés) az alkotásain keresztül is átjön.

A Borban Utazunk csapatától kaptam a meghívást erre az estre, úgy tűnik a nemrég zászlót bontott bolt kóstoló-fronton is beerősít (legutóbb pl. Horváth “Ráspi” József volt a vendégük). Az üzlet a Szekszárdi utcában található, van egy pofás webshopjuk is borokkal, kávékkal. Az eseménynek a Molinari Kávézó adott otthont, ami egy kellemes hangulatú borbár a Váci út és a Forgách utca sarkán, pár lépésre a metrómegállótól.

vámos-attila-1

Vámos Attila Orosházáról származik, vendéglátós családból. Mivel kocsmájuk volt, sosem ivott, még a katonaság alatt is teljes absztinenciában élt. 1996-ban Angliában egy barátja ismertette meg a borok világával – egy Champagne-on keresztül, innen már „szinte egyenes” volt az út. 2002-ben a Faustban kóstolt először Kaló Imrétől bort, ez egy újabb megtérésként hatott, a pincét részben ennek hatására, sok szomolyai látogatás után 2006-ban alapította. Hét és fél hektáron gazdálkodik, amiből 1,2 ha saját, a többi bérlemény.

Nincsenek alkalmazottak, a borok baráti segítséggel és szeretetből születnek, kvázi autodidakta módon. A hordópark 96%-a magyar fából készült. Szerinte a technológia és a technológiai borok szépek, de azokat az italokat el kell fogyasztani viszonylag hamar. Ezek a borok, amiket ő készít, évek múlva még szebbek lesznek – vagy nem, ez is benne van a pakliban. Ugyanakkor nem esetlegességről, hanem tanulási folyamatról beszél. Gyógynövényes lével permetez, de a termelés nem tartja a biodinamika szabályait. A borok csak ként kapnak, de később ezt is helyettesítené valamivel. Prést nem használ, csak színlével dolgozik, a kései borokat is szárazra erjeszti, általában érettségben, vagy enyhe túlérésben szüretel. (Attiláról és borairól korábban itt írtunk.)

Syrah Rozé 2008 – Illatában primer szőlőaromák, bors és enyhe édesség. A korty vastag, édes textúrájú, egyáltalán nem fáradt. A savak dolgoznak, a tannin érintésnyi. Érdekesség, életpályája több pontján kóstoltam már, stabilnak tűnik.

Portugieser 2008 – Teljesen reduktív tétel, relatíve alacsony, tizenegyfeles alkohollal. Mély siller színe van, pici parfümösség mutatkozik és kenyérhéj, krumplicukor. A korty savvezérelt, karcsú, sok piros bogyós gyümölccsel, szikár és feszes szerkezettel, fűszeres lecsengéssel.

Syrah 2008 – A bor a 2004-es telepítés szűztermése. Zsezsgően fűszeres, friss, bio-kékfrankosra emlékeztet az illata sok fehérborssal és piros képzettársításokkal. Szájban reduktívnak hat, pedig ezer literes akáchordóban volt. Olyan fiatalos, hogy pár évet tuti letagadhatna. A tannin hat csak kissé zöldnek, a savgerinc markáns, szép meggyes villanásokkal zár. Tetszett.

Cabernet Sauvignon 2006 – A pince első bora bolt. Főtt hús, paprika, mákos guba, sok fűszer. Az alkohol picit fűt, lédús körte és cseresznye viszi az ízképet. Cseppet sem fáradt, de a kezdeti útkeresést érezni rajta.

Pinot Noir 2008 – Ezerkétszáz literes tölgyben volt közel három évig, alkohol tizenkettő, a szín már kezd rozsdállni. Kapros, ibolyás, kakukkfüves illat, hordós krémesség, vajasság. Tannin is van, meg málna. Egy picit kevesebb hordós érlelés egy kategóriával magasabbra emelhette volna.

Cabernet Franc 2008 – Vegyesen ötszáz és ezerkétszáz literes tölgyben volt, megérintette a termést a botrytis. Földes, ásványos, fűszeres illat. Szájban tiszta és élénk gyümölcsösség. Kerek savak, hosszú lecsengés, tele erdei gyümölccsel és édesfűszerrel. Remek bor.

Cabfranc-Syrah-Merlot 2008 (65-20-15%) – Amaronés illattal mutatkozik be, meggydzsem és vaskos fűszerek. A korty is kicsit dzsemes, szilvával, puha tanninnal, de lendületes savakkal. A végére már nem amarone, inkább bikavér.

Merlot 2008 – Negyvenegyes extrakt. Durva. Három és fél hónap héjon, három és fél év hordóban. Meleg karakterű illat florális felhangokkal, de főleg merlot-s gyümölcsösséggel. A szájban érezhető jegyek is harmonikusak az illattal, mélyvörös és fekete gyümölcsök váltogatják egymást. Hosszú lecsengésű, kicsit magas alkohollal zár. Tannin és sav moderált.

Turán 2008 – Háromezer tőkéről harminc mázsa anyag. Meglepő, hogy nem teljesen fekete, „csak” mély színű. Illatában a tipikusnak mondható rózsaolaj és rózsabors vannak jelen, valamint patchouli. A korty telt és vastag, feketén fűszeres, rózsával, telt lecsengéssel és tannin alig van benne.

Chardonnay 2009 – Füst, tűzkő, a tavaly még jelen volt vajasság már háttérbe szorult, felvette a bor. Kicsit olyan, mint egy barrique-somlói, vagy aki ismeri, egy pillanatra a Gaja Rossj-Bass ugrott be. Vastag bor ez is, popcorn, grillázs, tűzkő, túlérett alma és kéksajt. Nagyon tetszett, de aki nem bírja az enyhe perverziót, ne is közelítsen.

Chardonnay 2008 – Ez a bor négy évet töltött hordóban, a kilencesnél jóval mélyebb a színe is. Battonage aromák, meleg, édeskés illat, ugyanaz a tűzkövesség. A hordóból eredő sok vaníliás jegy felülírja kissé a fajtát.

Zöldveltelini 2009 – Mély színű, viszkózus anyag, nem az a laza itóka, amit az osztrák reduktív sulinál megszoktunk. Ananász, elgyújtott gyufa, kókusz, barack. Egy pillanatra Kertész Zoli boraira emlékeztet. Egy hektárról 641 palack készült, két évig volt ötszáz literes hordóban. A kortyban érezhető, hogy nekiszaladt a botritisznek, hömpölygő, édesfűszeres ornamentika, extraktédes heavy weight versenyző és egyben a közönség egyik kedvence.

Leányka 2008 – Teafű, sencha, méz, hársvirág, birs az illatban. A korty mégis szikár, gyógyfüves, kamillás, körtés, mint egy okos száraz muskotály, de annál szélesebb és a tannin is egyértelműen detektálható.

Cabernet Sauvignon kései 2007 – A sor végére a meglepetés: szárazra erjedt kései cabsav. Angolkrém, édesfűszer, csipkebogyó.

vámos-attila-2

Ezeket a megszokottól ennyire távol álló borokat pontozni felesleges lenne, nem is feszíthetőek be talán a pontozás keretei közé, mert élményszerűek és élményszámba is mennek. Bár itt-ott kiskereskedelmi forgalomban is megjelennek a borai (4-8000 Ft közötti palackáron), de sokkal inkább javasolnám megismerkedni Attilával személyesen, a pincéjénél kóstolni, mert a különleges borok adta rezgések a borász személyiségével párhuzamosan működnek igazán.

Minden vélemény számít!