Kinyírták a Veltelini-papát

Vandálok vagdalták össze azt a több száz éves szőlőtőkét Bécs mellett, amelyről nemrég bizonyult be, hogy a Grüner Veltliner egyik „nagyszüleje”. Egyelőre nem tudni, hogy a tőke túléli-e, a tettel kipusztulhat a veltelini ősének egyetlen ismert példánya.

Az esetről az osztrák televízió, az ORF és több osztrák lap is beszámolt. Az öreg szőlőtőkét 11 évvel ezelőtt fedezte fel Michael Leberl, a Bécs melletti St. Georgen (Kismarton egyik városrésze) hegyoldalában. Akkor tudományos szenzáció volt, addig ugyanis nem volt egyértelmű, hogy a Grüner Veltliner (GV) fajta pontosan milyen ősöktől származik. Az őstőkét akár 500 évesre is becsülik, lelőhelye után kapta a St. Georgen-Rebe nevet.

A tőke a fajta utolsó ismert példánya, túlélt több háborút és a filoxéravészt is. A 2000-es felfedezést követően a klostenburgi intézetben genetikai vizsgálattal támasztották alá, hogy a GV egyik őséről van szó. Azt már az 1990-es évek végén bizonyították, hogy a másik szüleje a tramini.

Az eset iróniája, hogy a szétvagdalt szőlőtőkét pont az a Michael Leberl találta meg, aki annak idején, nagyszülei és más idős emberek elbeszélései alapján rálelt. Addig a Veltliner-papa létezése csupán folklór volt. Szakértők mintegy 100 ezer euróra becsülték a st. georgeni szőlő értékét, ennél azonban nyilván sokkal többről van szó eszmei értékben.

A GV az osztrákok egyik sikertörténete, Gru-Vee néven az USA-ban és az Egyesült Királyságban is nagy sláger lett, nem utolsósorban hatékony marketingnek köszönhetően.

Mi ezekre emlékszünk nagyon szívesen:

Herbert Zillinger Grüner Veltliner 2009

A Weinviertelből származó zöldveltelini, szépen 12,5%-ra belőtt alkohollal és vagy 3 gramm maradék cukorral. Közepes citrom szín és hűvös citrusos illat, grapefruit és virágok, meg némi fűszeresség. Ropogósan elegáns, almás ízvilággal és közepes lecsengéssel.

Sepp Moser: Grüner Veltliner „Schnabel” 2006

A kremstahli fiatal mesternek igen izgalmas borai vannak, ráadásul biobor mind. Ez a GV citromsárga, zöldes reflexekkel, illatra citrusos, almás és ásványos – hiába, na, őskőzet a Duna feletti hegyeken. Közepesen telt bor amúgy, jókora adag savval, és mindenféle gyümölccsel. Elegáns, de nem hivalkodó.

Azt hiszem, Alder Yarrow cikke a Vinography-n a lehető legtalálóbb címet kapta ebben az ügyben. Tényleg síkbaromnak kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyet tegyen.

————-

Frissítés:

A fajtát az elmúlt években szaporították, így utánpótlása biztosított – közölte a kismartoni polgármesteri hivatal az APA osztrák hírügynökséggel.

A hivatalos – a Guinness rekord szerint – a szlovéniai Maribor büszkélkedhet a világ legidősebb 350 éves szőlőtőkéjével, a nem hivatalos rekorder azonban Pécsett él egy ennél öregebb, török kori szőlő a belváros egyik szűk udvarában, a Papnövelde utcában.

Minden vélemény számít!