• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Cognac és Champagne feléled

2011-02-08 ● Kántor Endre

Úgy tűnik a világ luxusitalait készítő borvidékek magukra találtak, és nagyon jó évet zártak 2010-ben. A válságot Champagne és Cognac sem úszta meg, 2009 első félévében a kivitelük 45 és 27 százalékkal esett vissza. Tavaly azonban kiemelkedő évet zártak.

Bordeaux már igen hamar megérezte a válságot, ott már 2008 végén aggasztó jelek voltak. Champagne és Cognac kicsit később került lejtmenetbe, és úgy tűnik, hamarabb is került ki a slamasztikából. Míg Bordeaux még mindig vesződik a számokkal, addig 2010-ben Cognac új rekordot állított be, a Bureau National Interprofessional du Cognac (BNIC) adatai szerint.

A tavalyi évben ugyanis minden eddiginél nagyobb, 1,86 milliárd eurós volt a forgalom, ami 30%-al nagyobb a 2009-es, első félévben igencsak silány évnél. A BNIC elnöke érdekes adattal próbálta érzékeltetni az összeg mértékét: azt mondta, hogy ha a francia kereskedelmi mérleget vennénk összehasonlításul, a Cognac régió forgalma olyan, mintha 35 A320-as Airbust adtak volna el.

Hát, a fogyasztást megértjük, mi itt kóstoltunk elképesztő konyakokat.

Közben, a világ legnagyobb luxuscikk konglomerátuma, a LVMH (Louis Vuitton Möet Hennessy) is kiadott egy közleményt, amelyben azt írjáj, hogy az erős kereslet miatt megcsappantak a pezsgőkészletek. Champagne erőteljesen kilábalt a válságból, áll a közleményben. Az LMVH-hoz tartozó pezsgő brandek közül a Krug és a Dom Perignon voltak a sztárok, a csoport bor és szeszesital bevétele 19%-al, 3,26 milliárd euróra nőtt. Ez igen jó a 2009-es pezsgőkrízishez képest.

Ezt is megértjük, nekünk is megvoltak a luxus buborékai.

Címkék: Champagne, Cognac, eladás, kereskedelem, krízis, luxus, pezsgő, válság

← Yquem: Londonban is pohárral Kinyírták a Veltelini-papát →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!