• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Yquem: Londonban is pohárral

2011-02-07 ● Kántor Endre

Nemrég számoltunk be róla, hogy egy nagyarányú kampánynak ? és filozófiabéli nyitásnak köszönhetően bárki emberfia megkóstolhatja a Chateau d?Yquemet, anélkül, hogy ki kellene csengetnie egy vagyont egy palackért. Most már Londonban is kapni poharaztatva.

Az Yquemnek úgy tűnik, hogy bejött a múlt év decemberben elkezdett akció, a világ egyik legdrágább édes borának poharaztatása.

Akkor, a Chateau birtokigazgatója, Pierre Lurton azt mondta, hogy ezzel a módszerrel nyitnak a piacon. Így a fogyasztók egy egész palack megvétele nélkül ünnepelhetnek kicsit, mondta. Ok, az ünneplés nem olcsó így sem, a West End béli Bob Bob Ricard-ban holnaptól egy deci 29 fontba, fél deci 14,50 fontba kóstál. Nem olcsó, de messze van a palackártól, és ez a jelek szerint működik. Egy 3,75-ös kiszerelésű palack ugyanis 310 font körül megy el (pl. Gordon Ramsay éttermében), így felszorozva is csak kb. 109 fontra jön ki.

A James Streeten lévő étterem az 1996-os palackokat bontja, az egyik tulajdonos, Leonid Shutov ebből 672 palackot tárolt be. A Decanternek nyilatkozva azt mondta, hogy tervei szerint 9-12 hónap alatt ezzel a módszerrel el is fog ez a mennyiség menni. Ez olyan, mintha naponta 3-4 palackkal értékesítenének. Az éttermet egyébként maga a Chateau igazgatósága választotta ki erre a célra.

Megint csak azt kell mondanom: nem csak érdekes, de mindenképpen követendő az Yquem akciója, még úgy is, ha a tokaji a záróakkord, az ünneplés itala. Kénytelen vagyok ismételni magam: legalább Budapesten (de Londonban, New Yorkban, Hong Kong-ban is) biztosítani kellene állandó terepet a poharaztatott tokajiknak. A magyar, de a külföldi közönség is hamarabb ismerkedne meg az aszúkkal, kései szüretekkel, szamorodnikkal, fordításokkal. Mindenki jól járna.

Címkék: chateau d'yquem, kereskedelem, marketing, pohár, poharaztatás, Sauternes, Tokaj, tokaji, yquem

← Kerülőutak függőlegesen Cognac és Champagne feléled →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!