• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kinyírták a Veltelini-papát

2011-02-11 ● Kántor Endre

Vandálok vagdalták össze azt a több száz éves szőlőtőkét Bécs mellett, amelyről nemrég bizonyult be, hogy a Grüner Veltliner egyik ?nagyszüleje?. Egyelőre nem tudni, hogy a tőke túléli-e, a tettel kipusztulhat a veltelini ősének egyetlen ismert példánya.

Az esetről az osztrák televízió, az ORF és több osztrák lap is beszámolt. Az öreg szőlőtőkét 11 évvel ezelőtt fedezte fel Michael Leberl, a Bécs melletti St. Georgen (Kismarton egyik városrésze) hegyoldalában. Akkor tudományos szenzáció volt, addig ugyanis nem volt egyértelmű, hogy a Grüner Veltliner (GV) fajta pontosan milyen ősöktől származik. Az őstőkét akár 500 évesre is becsülik, lelőhelye után kapta a St. Georgen-Rebe nevet.

A tőke a fajta utolsó ismert példánya, túlélt több háborút és a filoxéravészt is. A 2000-es felfedezést követően a klostenburgi intézetben genetikai vizsgálattal támasztották alá, hogy a GV egyik őséről van szó. Azt már az 1990-es évek végén bizonyították, hogy a másik szüleje a tramini.

Az eset iróniája, hogy a szétvagdalt szőlőtőkét pont az a Michael Leberl találta meg, aki annak idején, nagyszülei és más idős emberek elbeszélései alapján rálelt. Addig a Veltliner-papa létezése csupán folklór volt. Szakértők mintegy 100 ezer euróra becsülték a st. georgeni szőlő értékét, ennél azonban nyilván sokkal többről van szó eszmei értékben.

A GV az osztrákok egyik sikertörténete, Gru-Vee néven az USA-ban és az Egyesült Királyságban is nagy sláger lett, nem utolsósorban hatékony marketingnek köszönhetően.

Mi ezekre emlékszünk nagyon szívesen:

Herbert Zillinger Grüner Veltliner 2009

A Weinviertelből származó zöldveltelini, szépen 12,5%-ra belőtt alkohollal és vagy 3 gramm maradék cukorral. Közepes citrom szín és hűvös citrusos illat, grapefruit és virágok, meg némi fűszeresség. Ropogósan elegáns, almás ízvilággal és közepes lecsengéssel.

Sepp Moser: Grüner Veltliner ?Schnabel? 2006

A kremstahli fiatal mesternek igen izgalmas borai vannak, ráadásul biobor mind. Ez a GV citromsárga, zöldes reflexekkel, illatra citrusos, almás és ásványos ? hiába, na, őskőzet a Duna feletti hegyeken. Közepesen telt bor amúgy, jókora adag savval, és mindenféle gyümölccsel. Elegáns, de nem hivalkodó.

Azt hiszem, Alder Yarrow cikke a Vinography-n a lehető legtalálóbb címet kapta ebben az ügyben. Tényleg síkbaromnak kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyet tegyen.

————-

Frissítés:

A fajtát az elmúlt években szaporították, így utánpótlása biztosított – közölte a kismartoni polgármesteri hivatal az APA osztrák hírügynökséggel.

A hivatalos – a Guinness rekord szerint – a szlovéniai Maribor büszkélkedhet a világ legidősebb 350 éves szőlőtőkéjével, a nem hivatalos rekorder azonban Pécsett él egy ennél öregebb, török kori szőlő a belváros egyik szűk udvarában, a Papnövelde utcában.

Címkék: Ausztria, Bécs, grüner veltliner, gv, herbert zillinger, osztrák, rongálás, sepp moser, st. georgen, vandálok, veltliner

← Cognac és Champagne feléled Kastélyhíradó →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!