Várkapitány Pincészet Nagy-Somlói Juhfark 2008

Somlón már nem számít kicsinek a 15 hektáros terület, a birtokközpontként üzemelő Turul Pince pedig Makovecz Imre alkotása és Csáki Tibor (üzletember) tulajdonost dicséri, biztosan nem volt két fillér megvalósítani egy ilyen beruházást.

Egyébként 2007-es alapítású a pince, az Inhauser Pincészettől megvásárolt területeken kezdtek el gazdálkodni a hegy északi oldalán, a Somlói vár tövében.

A weblapon nagyon jó kis google maps áttekintés van az ültetvényekről művelésmóddal, térállással, tőkeszámmal színezve. A juhfark 30-40 hektós “nagy” hordókban érett.

Aranyba hajló színű, visszafogott, ósomlai illat. Intenzív vegetális aromák azonnal mutatják a fajtát, pici gyógyfűvel, ázott kővel hintve. Egy furcsa, káposztás jegy is van a háttérben. Szájban olajos-vaskos bor, kissé már lágyult savakkal. Nem igazán testes, ízvilágát uralja a zellerszár, spárga és (kukoricakonzerv). A sav, ami megmaradt, a lecsengésben kandikál ki, picit külön életet élve. Valódi ósulis bor, ami ebben a formában még évekig megmarad, esetleg harmadlagos-negyedleges jegyek bontakozhatnak ki. Volt már kevéssé jó élményem a pincétől, ez a bor az oxos-rusztikus irányzat híveinek ízleni fog, ráadásul 1900 Ft körüli árával belépő szintnek számít a Somlón. Árérték aránya 3,5 csillag, (százasban valahol a 82 pont körül állnék meg).

Minden vélemény számít!