Villányi tavasz II. – vendéglátás mesterfokon

Maradtunk még Villány nyárnak is betudható mediterrán tavaszában,és a Vylyan után a vendéglátóink, Polgárék pincéjét látogattuk meg. A felhozatal olyan volt, amilyennek Polgárékat megismertük: összetett, koncentrált vörösök, melyekhez csatlakozott néhány játékosan könnyed fehér. A vendéglátás része pedig egyszerűen lenyűgöző volt.

Nekünk régóta Polgárék jutnak eszünkbe elsőként, amikor valaki azt mondja: egy családi pincészet. Nem csupán a pincészet ilyen, messzemenőkig, de a Polgár Panzió és a Bortrezor üzemeltetése is – mindig ott van valaki a családból (Polgár Zoltán vagy Polgár Katalin, esetleg mindketten), aki a vendégekkel pár szót beszél. Ez a légkör csak úgy teremthető meg, ha valaki szereti, amit csinál, és komolyan is gondolja, amit csinál.

2009_04_villanyitavasz2_1

A Bortrezorban muszáj kipróbálni a vacsorát, az alapanyagok zöme Polgárék tanyájáról érkezik, ahol aztán tényleg minden van a vaddisznótól a mangalicán át a szürkemarháig. A friss alapanyag ott végzi az ember tányérján, és ez alapvetően garantálja a minőséget. (Az sem utolsó, ha sikerül rávenni Polgár Zoltánt egy kis lovaskocsikázásra, persze.) A trezor teraszán ülve vacsora alatt és után végig is lehet kóstolni a repertoárt, a személyzet pedig, ahogy a panzióban is képzett és rendelkezésre áll.
Lovak a polgár tanyán

A pincelátogatás nélkül persze nem igazi a kóstoló, a Polgár pincét sem szabad kihagyni. Főleg, ha a túravezető nem más, mint Kapronczai Balázs (ifj. Polgár Katalin férje), akinek négy diplomája van a borról, és most jön hozzá egy doktori. Az sem mellékes, ha hozzácsapódik a társasághoz Ruppert “a guruló borász” Ignác, aki Kapronczai Balázzsal karöltve kész akadémiai vitakört alkot. Hordóminták következnek, meglepetéssekkel.

2008 Chardonnay

750 literes ászokban érlelt, ezért reduktív jelleggel bír, friss gyümölcsös, de visszafogottabb karakter, savai közepesek, nem egy agyonkoncentrált bor, de szép.

2009_04_villanyitavasz2_3

Reduktív és barrique

2008 Barrique Chardonnay

Ez a kisfahordós változat, jön is a vaníliás, vattacukros aroma, inkább trópusi gyümölcsös, palackos érlelés kell még neki, és egy kis reduktív Chardonnay, ami több friss gyümölcsöt meg egy kis plusz savat ad neki.

2008 Pinot Noir

Ászokhordóban érlelődik, de csikó még. Közepesen intenzív rubin szín, pirosbogyós illatok, de jön már elő az animalitás, a húsosság. Szamócás aromák ízben, közepes tannin és sav, utóízében málnás fanyarság. Fekete mag, rubin él, pirosbogyós gyümölcsös dominancia, és némi csoki már illatban is. Erőteljes tannin és sav, ízében a gyümölcsök mellett grillázs és földes jegyek, utóízében mág erős a hordós pörkölt íz. Ez letisztul majd, és marad egy szép, koncentrált merlot.

2007 Syrah

Ászokhordóban érlelt, mély rubin szín, lila éllel. Rögtön jön a szamóca és a bors, nagyon elegánsan adja a fajtát bor. A sav és a tannin közepes, ahogy a test is, nagyon harmonikus, illat és ízaromában egyaránt szép eukaliptuszos jelleggel.

2009_04_villanyitavasz2_4

Kapronczai Balázs lopózik

2007 Cabernet Franc

Fekete mag, vékony rubin él, intenzív, nagyon CF-os illat: érett gyümölcsök, plusz csoki, kávé és grillázs. Nagy sav és tannin, ízében friss fanyarságot is ad a gyümölcs. Szép, elegáns, igazi villányi bor.

2007 Polgár Cuvée

70 százalék sauvignon, 30 százalék franc – már most nagyon durván beérett gyümölcsöket lehet érezni, plusz a CF étcsokis jegyeit. Nagy test, hosszú lecsengés, kávé, csoki. A Hunyadi dűlő szelektált gyümölcseiből.

2009_04_villanyitavasz2_5

A borkápolna kazettás mennyezete

2007 Elixír

Az egyik meglepetés a pincészet presztízsbora, nem minden évben kerül elkészítésre, dűlő és hordószeleckióval. Cabernet franc és sauvignon, merlot és kékfrankos. Fekete mag, rubin éllel, magas sav és tannin, pirosbogyós illatok és kávé, grillázs és meggy, gyógynövényes jegyek. Nagyon szép, koncentrált bor, még pár hónapot tölt hordóban, aztán lehet keresni.

2007 Sára Cuvée

A másik meglepetés ez a házasítás, mely Balázs 2007-ben született kislányának nevét viseli. Cabernet franc és syrah plusz egy kis merlot. Az izgalmas az, hogy két verzió van, az egyik Trust hordóban, a másik European Coopersben pihen. Nekünk a Trust verzió jobban bejön, diszkréten támasztja meg az ízeket a fa, piros és feketebogyós gyümölcsök, fűszerek, csoki, erős tannin és sav, nagy test, nagyon klassz bor.

2009_04_villanyitavasz2_6

Ruppert Ignác és Kapronczai Balázs akadémiai vitát folytatnak

Szóval szép, egyenletes munka folyik Polgáréknál, a stílus marad az elegáns, igazán nagy koncentrált vörösöket is nyújtó, a fával mindig diszkréten bánó kézjegy. Polgárék néha tudományosak, de túlzottan, érdemes arra odafigyelni, mi folyik a Pécsi Kutatóintézetnél boraik tekintetében, pl. resveratrol témában, erről esetleg Kapronczai Balázst megkérdezni, persze csak akkor, ha van egy palack bor kinyitva, mert Balázs erről órákat tud beszélni. Lényeg azonban az, hogy emblematikus, nagyon jó filozófiával dolgozó családja ők Villánynak, akikhez egyszerűen be kell térni. Próbának jó a pesten, a VI. kerület, Király u. 20 alatt nyílt éttermük is, de az igazi élményért házhoz kell menni.

Hozzászólások

 1. mondta

  2. Lora 2009-04-27 00:46:33

  Ha Villány,és családi pincészet kategória érdemes a borvidék többi falujában is keresgélni mert vannak gyöngyszemek. Persze ők még Polgáréknál is családibbak, inkább garázspincészetek.
  Mi egy ilyenre bukkantunk Palkonyán, Hárságyi Balázs pincéje. ( http://www.borviraghaz.hu ) Maga a falu, Palkonya is bámulatos, egyszerűen szép. Egy utca, de végig gyönyörű régi házakkal, amikből sok szálláshely is, a Borostyán Ház pl önmagában olyan hangulatos, amiért érdemes egy baráti csapatot verbuválni. A pincesor fotóalbumra kívánkozik. Itt találtuk Hárságyi Balázst, betévedtünk, és milyen jól tetük! Az idei villányi borversenyben Nagyaranyat is kapott egy Cabernet S.-jával, sőt, ez a bor kapta több mint 400 bor közül a legtöbb pontot. Egy csomó nagy villányi név borait lekörözte, (pl Gere Kopárt!) , és hát itt megint megmutatkozott az ár-értékaránybeli feltűnő különbség a nagy nevek és a noname pincészetek boari között. A kutya persze itt is a méretben van elásva, 1000 palack lesz mindössze ebből a nyertes borból, és összesen 2 hektárja van a családnak, nagyon szimpatikus emberek, és meglepően fiatalok. Náluk aztán igazi családi fíling volt, házi kaja, gyerekzsivaj, kicsi, szép pince, szép borok, odafigyelés a részletekre, lelkesedés, beszélgetés, kisüzem. Mindenképpen érdemes ide egy kóstolót tervezni, de mi legközeleb is inkább itt szállunk meg a faluban, mint Villányban.

  1. kántorbandi 2009-04-20 12:41:48

  a látogatás egy mellékszála :D

  http://www.origo.hu/motor/babettablog/20090414-babettablog-villanyban-meg-nem-halt-ki-a-babettakultusz.html

Minden vélemény számít!