VSOP: kis borászatok összefogása a Balaton-felvidéken

VSOP Balalaton-felvidék név alatt fűzi szorosabbra a kapcsolatait a Villa Tolnay, a Sabar borház, az Orbán pincészet és a Pálffy Pince. Az összefogás alapja a közös szakmai megközelítés és filozófia, amelynek középpontjában a terroir fontosságának hangsúlyozása áll.

Tiszteljük egymás munkáját és szeretjük egymás borait – mondta Ádám Gábor, a káptalantóti Sabar borház egyik tulajdonosa, aki a Villa Tolnay birtokigazgatójával, Nagy Lászlóval közösen alapította pincészetét, így kezdettől fogva természetes volt, hogy keresték azokat a kapcsolódási pontokat, ahol egymást tudják erősíteni. Orbán Gergely és a köveskáli Pálffy Gyula csatlakozásával az együttműködés kiteljesedett és létrejött a VSOP Balalaton-felvidék.

A borászatok a vulkanikus tanúhegyek övezte Badacsonyi és Balaton-felvidéki borvidéken, azon belül a Tapolcai-medence, a Káli-medence és a Balaton által határolt területen működnek. Szőlőik a tanúhegyek lejtőin helyezkednek el, ahol a talaj meghatározó alkotóeleme a vulkanikus kőzettörmelék (bazalt, láva és tufakőzetek), valamint az azokat sokhelyütt borító pannonagyag, pannonhomok és lösz. Mindez jelentős szerepet játszik a boraikra jellemző minerális ízvilág kialakulásában.

Nagy László (Villa Tolnay és Sabar borház), Ádám Gábor (Sabar), Orbán Gergely (Orbán pincészet), Pálffy Gyula (Pálffy Pince)

Nem tömegbort, hanem egyedi arccal rendelkező, a termőhelyet hűen kifejező borokat igyekszünk készíteni – mondja Pálffy Gyula, akinek pincészete évszázados családi generációkon alapul. Borait organikusan művelt szőlőből, hagyományos eljárással, spontán erjesztéssel készíti.

Az összefogás célja – a gazdasági racionalitáson túl – a fogyasztói élmények maximalizálása, Nádasi András, a VSOP formáció munkáját segítő marketing szakember szerint.

A négy pincészet közös rendezvényein olyan kínálattal tud megjelenni, amellyel átfogó képet tud adni az egyedi karakterrel rendelkező Balaton-felvidéki termőhelyekről. Erről a fővárosi borkedvelők is meggyőződhetnek december 6-án, a Muzikum Club & Bistro-ban, ahol a VSOP első alkalommal tart kóstolót.

VSOP adatok

  • Mintegy 25 hektár saját szőlőterület
  • Évi 100 ezer palack bor
  • 15 szőlőfajta: olaszrizling, furmint, juhfark, tramini, rajnai rizling, zöldveltelini, szürkebarát, chardonnay, sauvignon blanc, rizlingszilváni, kékfrankos, pinot noir, syrah, merlot, cabernet sauvignon
  • Termőhelyek és dűlők: Palotavölgy (Csobánc), Sabar-hegy (Káptalantóti), Bács-hegy, Hercegföld dűlő, Farkastető (Szentbékkálla), Kerekesdomb (Balatonrendes), Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlők a Fekete-hegy déli oldalán (Köveskál)

Minden vélemény számít!