• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Pálinka a tűzhelyen

2012-11-22 ● Kántor Endre

A pálinkáról az utóbbi évek gasztronómiai paradigmaváltásának köszönhetően kiderült, hogy kiválóan alkalmas főzésre, ételek kiegészítésére. A harci Brill Pálinkaház és a Pécsi Borozó közös receptversenyt hirdetett, amelynek eredményeként több tucat pálinkával készített étel receptje érkezett be.

A díjazottak alkotásaiból az is kiderül: leves, főétel és desszert egyaránt készülhet pálinkával. A pályázóknak 2012. november 10-ig kellett Brill-pálinkával elkészíteni egy ételt és közzétenni bármely blogon, honlapon, gasztronómiai portálon, vagy receptgyűjtő weboldalon, mégpedig fotóval és pontos recepttel dokumentálva.

A kiírók és a zsűri tagjai (Kovács János Venesz-díjas mesterszakács, Juhos Markó mesterszakács, a szekszárdi Szász Söröző és Étterem konyhafőnöke és Krizl Edit, a Brill Pálinkaház társtulajdonosa) is külön értékelték, hogy a pálinka ne csupán kísérője, hanem szerves része legyen az ételnek.

Az eredményhirdetést a harci Brill Pálinkaházban 2012. november 16-án rendezték meg, ahol a győztesek a sajtó és a szakma képviselőinek társaságában kóstolhatták meg pályaműveiket, ezúttal profi séfek elkészítésében.

Az első helyezett receptje Sütőtök krémleves Brill sütőtökpárlattal, beküldője dr. Váryné Garamvölgyi Rita lett. A második helyen dr. Gaál Szonja receptje végzett, Mámoros kacsamell kecskesajtos krumplirétessel és áfonyás pálinka-mártással. A harmadik hely tekintetében nagy volt a verseny, végül egy desszert lett a befutó, amely a Szőlő újratöltve nevet kapta és dr. Halmosi Noémi volt a szerzője, elkészítője. A nyertes receptek megjelennek a Pécsi Borozó 2012. decemberi számában.

A receptverseny sikeres és népszerűsége azt bizonyítja, hogy a terjedő magyar pálinkakultúra nem elhanyagolható részeként a pálinka beengedést nyert a magyar konyhákba. Akár a háziasszonyok, akár a gasztrobloggerek, de a hivatásos séfek is szívesen kísérleteznek vele, mint új alapanyaggal, amely még újabb dimenziókat nyithat meg a gasztronómiában.

A Brill Pálinkaház

A Brill Pálinkaház Szekszárdtól 12 km-re, Harcon található családi vállalkozás, melynek alapjai 1990- re nyúlnak vissza. 1999 óta készítenek pálinkát. Ezek a termékek kizárólag érett, első osztályú friss gyümölcsből, gyümölcs-aszalványokból, európai technológiával, de tradicionális gondossággal készülnek.

Különböző versenyeken eddig több mint 250 érmet és díjat nyertek. ?Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a 2009-es évjáratú Irsai Olivér Szőlőpálinkánkat Magyarország Legjobb Pálinkája 2010 címmel tüntette ki az egyik legmagasabb szintű szakmai zsűri? ? mondta Krizl Edit.

A Brill 2007-es kékfrankos pálinkájáról mi is írtunk, itt.

Jelen pillanatban 57 féle pálinka és párlat található szortimentjükben, de folyamatosan kutatják a további lehetőségeket.

Címkék: Brill, gasztronómia, pálinka, recept

← Megnyírják az uniós borbüdzsét VSOP: kis borászatok összefogása a Balaton-felvidéken →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!