• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

VSOP: kis borászatok összefogása a Balaton-felvidéken

2012-11-23 ● Kántor Endre

VSOP Balalaton-felvidék név alatt fűzi szorosabbra a kapcsolatait a Villa Tolnay, a Sabar borház, az Orbán pincészet és a Pálffy Pince. Az összefogás alapja a közös szakmai megközelítés és filozófia, amelynek középpontjában a terroir fontosságának hangsúlyozása áll.

Tiszteljük egymás munkáját és szeretjük egymás borait ? mondta Ádám Gábor, a káptalantóti Sabar borház egyik tulajdonosa, aki a Villa Tolnay birtokigazgatójával, Nagy Lászlóval közösen alapította pincészetét, így kezdettől fogva természetes volt, hogy keresték azokat a kapcsolódási pontokat, ahol egymást tudják erősíteni. Orbán Gergely és a köveskáli Pálffy Gyula csatlakozásával az együttműködés kiteljesedett és létrejött a VSOP Balalaton-felvidék.

A borászatok a vulkanikus tanúhegyek övezte Badacsonyi és Balaton-felvidéki borvidéken, azon belül a Tapolcai-medence, a Káli-medence és a Balaton által határolt területen működnek. Szőlőik a tanúhegyek lejtőin helyezkednek el, ahol a talaj meghatározó alkotóeleme a vulkanikus kőzettörmelék (bazalt, láva és tufakőzetek), valamint az azokat sokhelyütt borító pannonagyag, pannonhomok és lösz. Mindez jelentős szerepet játszik a boraikra jellemző minerális ízvilág kialakulásában.

Nagy László (Villa Tolnay és Sabar borház), Ádám Gábor (Sabar), Orbán Gergely (Orbán pincészet), Pálffy Gyula (Pálffy Pince)

Nem tömegbort, hanem egyedi arccal rendelkező, a termőhelyet hűen kifejező borokat igyekszünk készíteni ? mondja Pálffy Gyula, akinek pincészete évszázados családi generációkon alapul. Borait organikusan művelt szőlőből, hagyományos eljárással, spontán erjesztéssel készíti.

Az összefogás célja ? a gazdasági racionalitáson túl ? a fogyasztói élmények maximalizálása, Nádasi András, a VSOP formáció munkáját segítő marketing szakember szerint.

A négy pincészet közös rendezvényein olyan kínálattal tud megjelenni, amellyel átfogó képet tud adni az egyedi karakterrel rendelkező Balaton-felvidéki termőhelyekről. Erről a fővárosi borkedvelők is meggyőződhetnek december 6-án, a Muzikum Club & Bistro-ban, ahol a VSOP első alkalommal tart kóstolót.

VSOP adatok

  • Mintegy 25 hektár saját szőlőterület
  • Évi 100 ezer palack bor
  • 15 szőlőfajta: olaszrizling, furmint, juhfark, tramini, rajnai rizling, zöldveltelini, szürkebarát, chardonnay, sauvignon blanc, rizlingszilváni, kékfrankos, pinot noir, syrah, merlot, cabernet sauvignon
  • Termőhelyek és dűlők: Palotavölgy (Csobánc), Sabar-hegy (Káptalantóti), Bács-hegy, Hercegföld dűlő, Farkastető (Szentbékkálla), Kerekesdomb (Balatonrendes), Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlők a Fekete-hegy déli oldalán (Köveskál)

Címkék: Badacsony, Balaton, Káli-medence, orbán gergely, Pálffy Gyula, Sabar, villa tolnay, VSOP Balaton-felvidék

← Pálinka a tűzhelyen Háromcsillagos szállodát építenek Mészárosék Szekszárdon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!