Vylyan Bogyólé 2014

Itt a november, itt vannak az újborok és itt az új Bogyolé is. Illatában epres-vaníliás, édesfűszeres, ízében fanyar meggyes, gyümölcsös.

A novemberrel együtt az újborok dömpingje is megérkezett. Erről fog szólni ez a hónap, ami már elkezdődött augusztusban (!) az első soproni újborral és a nagy Beaujolais marketingfogással fog tetőzni. Azért nem baj ez, vegyük és igyuk csak az újborokat, hiszen izgalmas bepillantani a legújabb évjáratba, pláne ha az annyira ambivalens és sok helyen sokat szidott, mint a mostani.

A Vylyan Bogyólé az első újbor, amit a 2014-es évjáratból kóstoltam. 81% Zweigelt és 19% Portugieser házasítása, október 28.-án palackozták. Illatban nagyon is ígéretes, epres-vaníliás sütemény, édesfűszer, fahéj, vörösszőlő, gyümölcsös rágó. Kóstolva sokkal neutrálisabb, inkább fanyarabb meggy, ribizli, pirított tökmag és kis füstösség jön, nincs benne az illatban érezhető édes karakter. Ettől még, vagy pont emiatt egy jól iható, gyümölcsös, lendületes bor, ízben kevesebb komplexitással.

Vylyan-Bogyólé-2014

Szerkezetét tekintve jó, közepesen élénk a savérzet (5,54 g/l), kevés tannin, alacsony alkohol (12%). Nem lóg kis semmi. Nyers és kissé karcos, de ha nem keresünk benne többet, mint ami, akkor korrekt és üde bor, azzal együtt, hogy az illat és íz összhangja hiányzik. 2000,-Ft körüli árával nem egy best buy- ezért 3,5 csillag -, de a kíváncsiságom legyőzte a pénztárcámat, és alapvetően nem bántam meg, szerintem más is lesz vele így. (Az idei címkét Cziráki Maja, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatója tervezte.)

Minden vélemény számít!