Zétától Zétáig – Holdvölgy kóstolóest

Nagyjából egy hónappal ez előtt a bemutató előtt jártam először a Holdvölgy Pincészetnél – és bár akkor csak egy gyors körre futotta– így, azzal a pincelátogatással együtt lett nekem egy kerek egész a Holdvölgy brand.

Most néhány új tételt mutattak be Budapesten a meghívott újságíróknak és borszakértőknek, a Király utcai ETAP Borbárban.

IMG_7223

A borászat 26 hektárja Tokajban, Mádon található. Hét dűlő 22 parcellájáról szüretelnek, ezek a Holdvölgy, Betsek, Király, Kakasok, Úrágya, Nyulászó és Dongó. A bemutatón a jelenlegi vagy hamarosan forgalomba kerülő tételeket kóstolhattuk, először zárt körben, de este már bárki előtt nyitott volt a hely, és hát én még ekkora sort soha nem láttam kígyózni az ETAP előtt. Én is szeretem a pincészet profi és elegáns munkáját, amiben nagy szerepe van Gincsai Tamás főborásznak és Jójárt Gergő kereskedelmi vezetőnek is, akik ezen a kóstolón bemutatták nekünk a pincészetet és a borokat.

Hold and Hollo UPPP 2015

Félszáraz gyöngyözőbor 100% zétából. Friss, virágos, mandarinos, barackos ízű. Üde és friss, eleven savakkal és 9 g/l maradékcukorral.  7 g/l a sav, 12,5% az alkohol. Lendületes, könnyen iható, szép tétel.

Hold and Hollo DRY 2013

70% Furmint, 20% hárslevelű, 10% sárgamuskotály házasítása. A tétel 80%-a tartályos, 20%-a pedig hordóban ért. Érett gyümölcsösség és kis petrolos fülledtség az illatában. Alma, körte, grapefruit, birs, vanília, szerecsendió, édesfűszeresség, sós-mineralitás. Szép savszerkezet, jó egyensúly, érett aromák és kis maradékcukor.

Holdvölgy, Vision 2013

Száraz birtok cuvée, 60% furmint, 25% hárslevelű, 10% kabar házasítása. Menta, citrus, friss gyümölcsök, ásvány, körte, birskörte, só, grapefruit, vanília, szegfűszeg, selyemcukor. Visszakóstolva kis füstös karaktert is kap. Az élénk sav mellett szép érettség jelenik meg, elegáns és komplex, ízgazdag bor. 3-5 g/l maradékcukor, a sav 6,8 g/l, 13% alkohol. Fele-fele az acéltartály és a hordós érlelés aránya.

Holdvölgy, Vision 2014

40-40% furmint és hárslevelű, 20% kabar házasítása. Krémes-vajas illat, kis füsttel, sok citrussal. Citrom, citromhéj – és olaj, zöldalma, barack, ásványosság, kis cseresség és szénsav. A fa még elől van egyelőre, élénk, feszes savak jellemzik. Lendületes, friss bor, nekem rajnais beütéssel a maradékcukor-magas sav aránytól, ami nagyon tetszik. Fiatal, jót tesz majd neki az idő, de már most is nagyon ígéretes tétel.  7,2 sav, 5 g/l cukor, 13% alkohol.

IMG_7225

Hold and Hollo, SWEET 2008

60% furmint, 40% hárslevelű. Kiemelkedő aszús évjáratból való bor. Mézes, botritiszes illat, kandírozott gyümölcsök, papaya, almabefőtt, ananász, vajasság, méz, gyógynövények, sósság. Lágy, érett aromaprofilú bor, közepes savérzettel és közepes testtel, selymes textúrával. Nekem a lendület és a könnyedség

Holdvölgy, Signature 2007

Édes birtokválogatás, furmint, hárslevelű és zéta fajtákból. Virágos, szénás, kicsit fülledt illattal nyit. Baracklekvár, trópusi gyümölcsök, ananász, keleti fűszerek, füst, kis csípősség és némi kesernye a lecsengésben. Lágy, selymes textúra, a 125 g/l maradékcukor mellett a 13% alkohol némileg melegíti, az egyensúlyból a sav vezette lendület hiányzik.

Holdvölgy, Signature 2011 minta

Málna, méz, vaj, barackkompót, édesfűszer, vanília, pörkölt mogyoró, ásvány, pici só, dohány, édes virág, fehértea, gyógynövény. Érezhetően magasabb a cukor (150 g/l), de a 8 g/l sav a 12% alkohollal együtt mégis élénkké teszi a bort. Komplex, gazdag ízvilágú, elegáns, intenzív és koncentrált tétel.

Holdvölgy, Intuition No1 2008

Édes szamorodni, 100% zétából. Citrus, selyemcukor, kandírozott gyömbér, barack, vanília, füst, méz, édesfűszer, gomba, trópusi gyümölcsök, keleti fűszerek, sós-ásványosság, széna, rózsavíz. Komplex és koncentrált tétel, jó egyensúllyal, (100 g/l maradékcukor, 7,5 g/l sav, 12% alkohol) hosszú lecsengéssel. Izgalmas aromavilág, kerek, de nem nehézkes szerkezet, egy 6 puttonyos aszúnak megfelelő extrakttal.

Minden vélemény számít!