• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

2HA Olaszrizling 2009

2011-06-24 ● Kántor Endre

Finomra hangolt olaszrizling, mely egyszerre adja a fajtajelleget, a helyi köveket és a hordós érlelés zamatait. Becsapós, mert könnyen iható, mégsem habkönnyű tétel.

A Szent György-hegyi Török Csaba borai sokszor megosztóak, és a 2001 óta létező pince tulajdonosa rá is tett erre a megosztásra egy lapáttal, amikor sangiovesével kezdett foglalkozni: kékszőlő, ráadásul idegen is! A 2009-es Tabunellót kóstoltuk nemrég, és csak azért kapott 3 csillagot, mert elég húzós ára van. Különben most nyerte meg a Balaton borrégió borversenyében a vörös kategóriát ? 83 másik indulót nyomott le. Az évek alatt a 2 hektár 5-re fejlődött, és megjelentek más fajták is a választékban, pl. a mindenhol megtalálható és lúzer fajtának titulált olaszrizling is.

Az olasznál első blikkre ugyanazt a filozófiát kapjuk a palackban, mint a pince többi boránál: nagy terméskorlátozás, nagy odafigyelés az alapanyag érettségére ? de nem túlérettségére, fajtajelleg + terroir + érlelés harmóniájának eltalálására, melyben egyik sem nyomja le a másikat. A pincénél minden bor szűretlen és egyik sem reduktív. Nagyon fajtajelleges illattal nyit, citrus, virágok, édes alma, némi mandula és kövek. Alátámasztó fás jegyek. Szép szikár savak, izgalmas grépfrútos kesernye, enyhe sósság és citrus a nem rövid lecsengésben. Mivel pinceáron 2 ezer forint körül van, ez megkapja a 4 csillagot. Ajánlom majd figyelembe a 2010-es tesóját is, amely egy nehéz év ellenére hordóból kóstolva elképesztő koncentrációt és zamatokat adott.

Címkék: 2HA, 4 csillag, Badacsony, Balaton, olaszrizling, Szent György-hegy, török csaba

← Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2009 Légli Géza Landord Pinot Noir 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!