• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

5 milliárdért eszünk virslit

2009-12-29 ● Kántor Endre

Közel 5 milliárd forintért, mintegy 5 ezer tonna virslit adtak el a boltokban tavaly november-decemberben, a Nielsen piackutató vállalat adatai szerint. Így a karácsony-szilveszteri időszakra az éves mennyiség 19 százaléka jutott.

Az ünnepi szezonban némileg olcsóbb lett az önkiszolgálással eladott virsli tavaly is, egy évvel korábban is. Ennek egyik oka, hogy ilyenkor megnövekszik a láncok saját márkás termékei iránti kereslet. Amíg egy kilogramm virsli mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára múlt év szeptember-októberben 982 forint volt, addig november-decemberben 970 forint.

Ha az egész évet tekintjük: A virsli éves kiskereskedelmi forgalma meghaladta a 27 milliárd forintot 2008. november-2009. októberben. Ez 9 százalékkal több, mint az előző hasonló időszakban. Mennyiségben a bolti eladás stabilan évi 27 ezer tonna körül alakult, mindkét tizenkét hónapos periódusban.

Főleg a hiperek saját márkása megy

Az önkiszolgáló eladás részaránya megint emelkedett. Ez a forma viszi el a virsli kiskereskedelmi forgalmának ma már több mint háromnegyedét, mind értékben, mind mennyiségben.

Figyelemre méltó a kereskedelmi márkás termékek magas részaránya. A virsli bolti eladásából 36 százalék jutott a láncok saját márkáira, tavaly szeptember-októberben, mennyiséget tekintve; idén a hasonló periódusban pedig 37 százalék.

Megállt a virsli-eladás koncentrálódása. Hipermarketre az eladott mennyiség 36 százaléka jutott 2008. november-2009. októberben, ahogyan egy évvel korábban is. Az ünnepi időszakban viszont megugrott a hipermarket forgalma, és részaránya 40 százalékra

Mi szeretjük, ha roppan

Mi legtöbbször csalódtunk a saját márkás virslikben, ezért előre csomagoltat és önkiszolgálósat nem vásárolunk többet. Az egyik ok az, hogy az embernek ezeknél a termékeknél sokszor van olyan érzése, hogy disznót, tyúkot egy az egyben darálnak le, szőrőstűl-tollastúl, és azt töltik be, úgy ahogy van. A másik ok az, hogy főzést követően májkrém állagú izé jön létre, ami nem igazén tekinthető roppanósnak. Mi szeretjük, ha az a virsli roppan. Ezért, ha tudunk, juhbeles virslit vásárolunk.

Címkék: karácsony, kolbász, pezsgő, szilveszter, ünnep, virsli

← Az évtized legjobb befektetése Milyen pezsgőt igyunk? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!