• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Lazzeretti Brunello di Montalcino 2005

2012-11-06 ● borravalo.hu

A brunello Toszkána egyik emblematikus csúcsbora, a brunello-vidék központja a Firenzétől 120 km-re délre található Montalcino.

A feljegyzések szerint már a 14. században készült brunello a környéken, (elvileg) 100% sangiovese. A brunello-botrányról mindenki tud, a csapból is ez folyt egy időben. Amiben egy helyi borboltossal megállapodtunk az, hogy „brunello is never full-bodied” és „not oaky”. Ez így lenne rendjén, mert a „sangiovese is not that type”, ha sok az új kishordó, akkor iskolázási gond van, ha nagyon vastag, akkor valami más is kerülhetett bele.

Az újvilági ízlést kiszolgáló, erős tölgyaromákat mutató Casanova di Neri-t (Tenuta Nuova – James Suckling 100 pont!) én is megkóstoltam, nagyon szép, de máshonnan is jöhetett volna.

A helyiek nincsenek túl jó véleménnyel róla, de az árakat húzza felfelé és a tengeren túli turisták kartonszámra viszik. (Ezeket a turistákat jól meg lehetett különböztetni a forgatagban, mert „szhenzsióvéjszíí”-ként hivatkoztak a fajtára.)

Lazzeretti palackom az utolsó volt a 2010-es toszkánai túrámról (és pót-nászutról), nem bántam meg, hogy felbontottam. Pontosan azt kaptam, amit vártam: gránátos koronájú bor, az illat kifejezett, mentás-medvecukros, sok olasz meggylikőrrel, forró és érett, tele a helyi fűszerek emlékével, pici animalitással, szinte éreztem a két évvel ezelőtti napsütést azon a novemberi estén.

A kortyban lekerekedett, de kissé szárító tannin, fitt savak, nem lomha és nem vastag, viszont hosszú lecsengésű. Izgalmas, komplex az íz is: érett fekete bogyósok, fahéj és pézsma (amikor a pincénél jártam, Lucia ha jól emlékszem szlovén tölgyet emlegetett), konyak, egzotikus fűszerek. Hedonista bor, tüzes alkohollal, kis kesernye keretezi az igen hosszú lecsengést.

A szárazpróba egyértelmű ánizst mutat az órák óta üres pohárból és egy érintésnyi babérlevelet. Az első pár pohár és lejegyzetelés után tésztát ettem hozzá, mégpedig pont olyat, mint akkor Montalcinoban: sok sajttal és szarvasgombás balzsamecettel.

Fantasztikus volt, tényleg fényt hozott a borongós-ködös hosszú hétvégébe. A bontás utáni első órában karcolgatta a kilencven pontot, aztán egy óvatos 89-ben állapodtam meg vele. Az ára kint talán 25-30 Euro volt, mire ideér már kb. 10-12.000 Ft, ezért ár-érték aránya 4 csillag.

Címkék: 2005, 4 csillag, Brunello, Brunello di Montalcino, Lazzeretti, Olaszország, Sangiovese, Toscana

← SAP és 2011 Bukolyi Családi Birtok Kisfiam Cuvée 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!