• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Lazzeretti Brunello di Montalcino 2005

2012-11-06 ● borravalo.hu

A brunello Toszkána egyik emblematikus csúcsbora, a brunello-vidék központja a Firenzétől 120 km-re délre található Montalcino.

A feljegyzések szerint már a 14. században készült brunello a környéken, (elvileg) 100% sangiovese. A brunello-botrányról mindenki tud, a csapból is ez folyt egy időben. Amiben egy helyi borboltossal megállapodtunk az, hogy „brunello is never full-bodied” és „not oaky”. Ez így lenne rendjén, mert a „sangiovese is not that type”, ha sok az új kishordó, akkor iskolázási gond van, ha nagyon vastag, akkor valami más is kerülhetett bele.

Az újvilági ízlést kiszolgáló, erős tölgyaromákat mutató Casanova di Neri-t (Tenuta Nuova – James Suckling 100 pont!) én is megkóstoltam, nagyon szép, de máshonnan is jöhetett volna.

A helyiek nincsenek túl jó véleménnyel róla, de az árakat húzza felfelé és a tengeren túli turisták kartonszámra viszik. (Ezeket a turistákat jól meg lehetett különböztetni a forgatagban, mert „szhenzsióvéjszíí”-ként hivatkoztak a fajtára.)

Lazzeretti palackom az utolsó volt a 2010-es toszkánai túrámról (és pót-nászutról), nem bántam meg, hogy felbontottam. Pontosan azt kaptam, amit vártam: gránátos koronájú bor, az illat kifejezett, mentás-medvecukros, sok olasz meggylikőrrel, forró és érett, tele a helyi fűszerek emlékével, pici animalitással, szinte éreztem a két évvel ezelőtti napsütést azon a novemberi estén.

A kortyban lekerekedett, de kissé szárító tannin, fitt savak, nem lomha és nem vastag, viszont hosszú lecsengésű. Izgalmas, komplex az íz is: érett fekete bogyósok, fahéj és pézsma (amikor a pincénél jártam, Lucia ha jól emlékszem szlovén tölgyet emlegetett), konyak, egzotikus fűszerek. Hedonista bor, tüzes alkohollal, kis kesernye keretezi az igen hosszú lecsengést.

A szárazpróba egyértelmű ánizst mutat az órák óta üres pohárból és egy érintésnyi babérlevelet. Az első pár pohár és lejegyzetelés után tésztát ettem hozzá, mégpedig pont olyat, mint akkor Montalcinoban: sok sajttal és szarvasgombás balzsamecettel.

Fantasztikus volt, tényleg fényt hozott a borongós-ködös hosszú hétvégébe. A bontás utáni első órában karcolgatta a kilencven pontot, aztán egy óvatos 89-ben állapodtam meg vele. Az ára kint talán 25-30 Euro volt, mire ideér már kb. 10-12.000 Ft, ezért ár-érték aránya 4 csillag.

Címkék: 2005, 4 csillag, Brunello, Brunello di Montalcino, Lazzeretti, Olaszország, Sangiovese, Toscana

← SAP és 2011 Bukolyi Családi Birtok Kisfiam Cuvée 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!