• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Nagy syrah-k ex-Villány

2012-11-28 ● borravalo.hu

Elhatároztam, hogy az elmúlt időszak számomra legemlékezetesebb, nem villányi syrah-it összekóstolom. Persze hallottam hangokat, mely szerint a 2008-as Takler ?offstyle? és meg sem közelíti a 2007-est, a Phantom éretlen és sokkal jobb a 2006-os birtok-syrah, de a ?setup? adott volt, nem volt mit tenni (és nem is akartam változtatni a soron).

Elgondolkodtam azon, hogy mikor irányult a figyelmem a fajtára, honnan datálható a rajongás. Nagyjából hét évvel ezelőtt amikor a 2003-as Vylyan és Bock megjelent, azidőtájt kezdtek a magyar próbálkozások a látókörömbe kerülni. Azóta vadászok, keresem a stílusirányzatokat, a klónokat, kérdezem a gazdákat a szőlő erényeiről, gyengéiről, miért erjesztik, érlelik így, vagy úgy.

A fajta iránti töretlen lelkesedésem – remélem – ismert, egy kis előtanulmányt javaslok itt és itt (ráadásul ezek döntően csak idei, azaz kettőezertizenkettes kóstolások és összevetések).

Nagypálya

Várakozások

Két soproni syrah

Syrah, Eger, 2006

Emiliana Adobe Syrah Reserva 2010

Vinatus Villányi Syrah 2009

Aklan Lesencetomaji Syrah 2009

A tematikáról annyit, hogy amíg Villányt és környékét gyakran az ausztrál (shiraz) iskola blockbustereihez, a koncentrált, nehéz, dörzsölős tanninú, forró és fekete fűszerbombákhoz lehet sorolni (mint minden általánosítás ez is nevetségesen buta, rengeteg elegáns syrah jön Villányból is), addig az ország többi részéről mind sűrűbben rhone-i, klasszikusan ?syrah? stílusú borokat találni (ásványosság, savgerinc és társai).

Villány is sorra fog kerülni, egy fantasztikus Vylyan-vertikális formájában (2003, 2006, 2007, 2008 és a még forgalomban nem lévő 2009-es). Arra sem kell már sokat várni, remegőízlelőbimbókkal kerülgetem az üvegeket néhány hónapja, csak az igazi lelki és testi ráhangolódást várom. Erre a sorra ez a lelki és testi ráhangolódás megvolt. Elcsendesedés, teljes odafigyelés, rajongással vegyes áhitat tette számomra széppé a kóstolást. Igyekeztem olyan belövőbort választani, ami nem is belövőbor, mert önmagában túlmutat a ?megugrandó léc? szerepén és általában sosem szeretek ?belövőbort? alkalmazni, mert azt degradálónak tartom és óhatatlanul is csak a hibáira koncentrál az ember. Szóval felvezetésként egy dél-balatoni, aztán Szekszárd, Eger és Somló.

Kislaki Bormanufaktúra (Légli Géza) Lakitető Syrah 2011 (13%)

Friss és könnyed illat, feketeborsra és meggyre építő, szépen balanszált, enyhe hordóhatással, áfonyával kiegészítve. A korty cseresznyés ízvilága élénk savakkal párosul, a színkép amúgy is hersegő piros gyümölcsökkel van tele, de van vastagsága és hossza is. Nem túlbonyolított, jó ár-érték arányú bor, megfelelő izgalmakkal és fajtajelleggel. Másnapra a csokipor és fekete fűszerbors uralja el a képet, kissé tompább az összhatás. Meg kell inni aznap, viszont 2.200 Ft-ért hibátlan élvezet. (84-86 pont)

Takler Szekszárdi Syrah Reserve 2008 (Várdomb) (15,5%)

Illatában cassis, egres (vagy grapefruit), fém és bőr, ánizs, vegeta, feketebors. Intenzíven animális, ami mellé egy fémes-szardíniás jegy férkőzik be. Másnapra a konyakmeggy és a trüffel is eklatánsan megjelenik, erősödött a fűszeresség és némi ásvány is beköszönt. Komplex, elegáns illat. Meleg és puha a korty, mégis előbb sorolnám Rhone-hoz, mint bárhova máshova. Szeretem ezt a vibrálást, sok konyhai fűszerrel, enyhe porossággal, jó hordóhasználattal. Koncentrált, nagyon hosszú lecsengésében nincs billenés. Hibátlan, fűszeres syrah, gyümölcsösség nélkül, a fajtára jellemző ornamentikával és izgalmakkal (91-93 pont) Ára valahol 10.000 Ft körül.

Gróf Buttler Egri Phantom 2006 (14,5%)

Elegánsan visszafogott illatában föld, avar, erdei gomba, kéksajt, zöldfűszer. Sötét, meleg illat szederrel és áfonyával. Másnapra aszparagusz, dohány, ibolya és rengeteg cserzett bőr zárkózott fel és enyhe törkölyös alkoholtöbblet. A korty hűvös karakterű, bőséges cseranyaggal, ami nagyrészt érett, de van egy kis zöldes érzete. Egyáltalán nem tűnik hat évesnek, még fektethető. Itt találunk gyümölcsöket is, főleg feketéket, némi avaros-erdei gombás érési aromát is. A lecsengés épp csak eléri a ?hosszú?-t. Nem túl koncentrált bor, inkább mély, viszont a szerkezeti bizonytalanság (némi zöld tanninállapot) picit levon az értékből. (90-92 pont) Ára 12.500 Ft körül.

Kreinbacher Syrah 2006 (14%)

Az illata egészen elüt az előzőektől, totális bazalt, szardínia, bazsalikom és fehérbors. Hűvös, észak-rhone-i kövességre emlékeztet. Szivarfüstös, kifejezett, félreismerhetetlen. A kortyban rengeteg konyhai fűszer, kőbomba aromák. élő savak és integrált tannin. Utóíze hosszú, hűvös és sós tengervízre emlékeztet. Az aromatikában van egy pici befőttes-főttesség, de nem tudok belekötni máshol. Másnapra is ugyanezt mutatta, kicsit előtérbe jött a hordó, pörkölt kávé formájában. (92-94 pont) Anno 7.800 Ft-ért vettem.

Azt hiszem elmondhatom: kóstoltam a világ legöregebb syrah-ültetvényéről (Langmeil), pénzt nem sajnálva a nagy öregekre (Bock, Weninger 2003), kísérletezve újakkal, olcsókkal is, igyekszem a teljes palettát megismerni.

Mit keresek egy syrah-ban? Ne legyen semmi túlhangsúlyozva. A fajta és a terroir tudjon párhuzamban mozogni, ne üljön rá az iskolázás, a rossz fixációk, beidegződések. A két főirányt (Franciaország és Ausztrália) ismerni és tisztelni kell, aztán el lehet dönteni, hogy ki melyiket keresi szívesebben.

Címkék: 2006, 2008, 2011, Balaton, Eger, gróf buttler, Kislaki Bormanufaktúra, Kreinbacher, Lakitető, Légli Géza, Phantom, Shiraz, Somló, syrah, Szekszárd, Takler, Várdomb

← Bukolyi Családi Birtok Kisfiam Cuvée 2011 Három tescós sauvignon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!