• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Normandin-Mercier Pesten

2013-03-25 ● borravalo.hu

Hiszem és vallom, hogy a boros ember a párlatokhoz csak szépen sorban és olyan gonddal nyúljon, ahogyan a borokkal teszi. A sorban pedig első helyen a konyak kell álljon és az sem baj, ha ettől a boros ember nem is halad tovább (ha mégis, akkor a single malt whisky és a jó minőségű pálinka még szóba jöhet, de én ezeken felül évek óta nem találok semmi izgalmat a sztenderdizált ízű pancsolmányokban).

A konyak szigorú szabályok szerint, bor lepárlásával készül – márpedig rézüstben, több száz éve azonos módon történő, kétszeri lepárlással. A fajta és a terület is behatárolt: csak akkor lehet cognac a cognac, ha Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bon Bois vagy Bois Ordinaire a szőlőt adó táj és nagyjából ez a respekt-sorrend is, vagyis a két „champagne” régió a legelismertebb (ugye mondanom sem kell, hogy a Normandin-Merciernek ebben a két régióban találhatóak a birtokai?).

Nagyrészt ugni blanc („ünyiblan”), colombard vagy folle blanche adja az alapot, továbbá pár – a semmillonon kívül „normál fogyasztónak” alig ismert – fajta minimálisan kerülhet az italba.

Edouard Normandin egy 1872 óta működő párlatház vezetését vette át, fiatalos lendülettel. Anno még az volt a terv La Rochelle-ben, hogy felvásárolt szőlőből fog lepárolni és érlelni a család az óceán mellett (az Atlanti-óceán partján, Cognac városától észak-nyugatra található a központjuk). Aztán ez megváltozott, a saját területeikről bekerülő alapanyagaik 270-450 literes tölgyhordókban érnek, mintegy 150 darab van belőle a pincében, ezek közül több hordó még tizenkilencedik századi italt rejt. (Volt szerencsém a VinCE Budapest alatt Edouard jóvoltából egy 1890-es konyakot kóstolni, ami száz évet húzott le a hordóban és nemrég egy-két palackot letöltöttek belőle, de az egy másik történet lesz.)

A technikáról pár szót: nagyjából 20 fokon (szobahőmérséklet alatt kicsivel), cognac-os pohárból kóstoljunk. Nem szabad „pörgetni” az italt, csak lassan megforgatni, hogy szépen feltapadjon a felületre. Elsőként egy 2012-es, friss párlatot kaptunk, jelöletlen palackból, a játék kedvéért (bevallom ez nekem ugyanolyan újdonság volt, mint a százéves). Friss vilmoskörtére, almakompótra emlékeztetett az illata, beleinni ilyen fiatalon még nem javallt, nem is tettük.

Fine Petite Champagne VSOP

Ez a kvázi alap, Petite Champagne-ból, a „második cru”-ről. Hét éves érlelést kapott, alkoholja 40%-ra lett beállítva. Világosabb aranyszínű, friss fenyőtüskére, vaníliára, fehér szirmú virágokra emlékeztet az illata. Könnyű, nem túl alkoholos illat és konyakhoz képest nem túl viszkózus anyag, elég virgonc a mozgása (Edouard elmondta, a vastagság a „sugar-tannin-ageing” trió eredménye lesz). Szájban intenzív, fiatal és friss cognac, sok édesfűszerrel, viszonylag egyszerű aromatérképpel. Picit fás a korty is: nem rossz, de tényleg szimpla. Azt is mondta, hogy ezt long drinkekbe is szívesen teszik (én megértem), de azt hiszem a magyar piacon nem ez lesz a jellemző, ára 12 890 Ft

Vieille Fine Champagne

Tizenöt éves érlelés, negyvenes alkohol, 60%-a már Grande Champagne-ból való. Ez a pince bestseller-e. Csokis, kávés, szofisztikáltabb illatot mutat, de erős fahatás van itt is. Szájban már szebb, testesebb és krémesebb az előzőnél. Tölgyfa és édesfűszerek, még a nyálkahártyáról is erősen szívódó alkoholérzettel. Sima, de nem túl komplex cognac, ezt viszont már merném vállalni magában is. 18 390 Ft

La Péraudiére Cognac

Az 1992-es nagy vihar a birtokon sok fát kidöntött, ezekből a száz éves tölgyfákból készült hordókban érett, „cask strength” (46%) cognac, tetszetős „kocka alakú” üvegben (összesen 1000 db készült). Fűszerdomináns illat édes felhangokkal. Komplex, érett anyag: fahéj, ánizs, pézsma, sok fűszer, hosszú lecsengés. Aszalt gyümölcsöket is találni benne, igazán szép. 29 890 Ft

Grande Champagne XO

Közepesnél mélyebb arany szín, szinte borostyános. Legalább 30 éves, az átlag XO-knál idősebb csúcskonyak. Illatában karamell, vanília és dohány, valamint szilvadzsem, aztán gyurma és virág. Nagyon lassan nyílik és borzasztóan izgalmas. Szájban krémes, puha textúra, csoki és toast, füst, juharszirup, karamell. Ezt otthonra „állandóra” el tudnám viselni a polcon. Kiváló. 38 290 Ft

Grande Champagne Extra (Vieille)

Negyven évig érlelt, kizárólag Grange Champagne területről származó különlegesség. Legalább négy hangszeren játszik: van benne kandírgyümölcs, péksütemény és egy friss gyümölcsös (!) vonal is. A pézsma, a karamell itt is megjelenik, valamint egy vegetális (talán bazsalikom?) érzet is. A korty mazsolás, aszalt gyümölcsös, földességgel, tölggyel, porózus tanninérzettel. Hosszú, komplex, percekig a szájban marad. Nagy anyag. Fa díszdobozban szállítják, 52 800 Ft-ért.

A kóstoló apropója részben egyébként az volt, hogy Magyarországon is kaphatóak lesznek a Normandin-Mercier termékei. Azt tudom mondani summázásként, hogy cognac-fronton érdemes próbálkozni ? ahogy ezt időről időre meg is tesszük. (A meghívást köszönöm a Royal Cognac webáruháznak.)

Címkék: Bois Ordinaire, Bon Bois, Borderies, Cognac, colombard, Eduard Normandin, Fins Bois, folle blanche, Grande Champagne, konyak, La Rochelle, Normandin-Mercier, Petite Champagne, semillon, ugni blanc, vsop, xo

← Maláta fűtőanyagok Ararat Ahtamar 10 éves →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!