• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Ararat Ahtamar 10 éves

2013-09-10 ● Kántor Endre

Ritkán jutunk ilyenféle ínyencséghez, most mégis szerencsénk volt: egy barátunk pincéjében pihent a palack, szemeztünk vele, megkóstoltuk. Pár korty erejéig Winston Churchillek voltunk.

Az Ararat az örmények világbrandje: minden valamirevaló szeszivó ismeri, és tudja, hogy Cognacok és Armagnacon kívül ennek van még létjogosultsága a minőségi, érlelt szőlőpárlatok között. A márkát 1887 óta készíti a Jereván Brandy Company, örmény szőlőből, örmény forrásvízből, az örmény hagyományoknak megfelelően.

1900-ban az Ararat Grand-prix díjat nyert a párizsi konyakversenyen, el is kápráztatta a nemzetközi publikumot, innen a világhír. Meg onnan, hogy Sztálin Jaltában ilyennel ajándékozta meg Churchillt, akinek annyira tetszett, hogy több ládával berendelt belőle. Erre alapozva 2013-ban Putyin elnök David Cameront is egy Ararattal lepte meg.

A ?sima? Aratatokat 3,4 és 5 évig érlelik, ezeknek nincs külön megnevezése. Innen már külön névvel feltüntetve szerepelnek, így pl. az Ahtamar a 10 éveseket jelöli. Ahtamar egy sziget a Van-tó közepén, a legenda szerint Tamar hercegnőről nevezték el, aki azért gyújtott éjjelente tüzet a szigeten, hogy szerelme látván azt, átúszhassa a tavat, és láthassa őt.

A pohárban a tízéves szép mély borostyán színt mutat, vöröses árnyalatokkal. Illatra mély, fűszeres és édes, egy hasonló ideig érlelt konyakhoz képest több gyümölccsel, alapvetően szőlős-mazsolás illattal. Szájba véve sima és bársonyos, összeérett, az alkohol szépen belesimul a textúrába. Sok gyümölcs (pl. szilva!) és fűszer, alapvetően keleti fűszerek és diós ízek érződnek ? az egész italnak egyértelműen karaktere a keleties jelleg. Hosszan kitart, jól kortyolható ital. Érdemes megpróbálni, 13 ezer forint körül kapható itthon is, ami nem kevés, de árérték aránya így is 4 csillag.

Címkék: 4 csillag, Ahtamar, Ararat, Brandy, Cognac, konyak, örmény

← A Normandin-Mercier Pesten Glengoyne 10 Years →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!